Afbeelding
Rob Lampe

Vragen BPA over sloop ziekenhuisgebouwen

25 februari 2020 om 14:54 Politiek

AMERSFOORT De Burgerpartij Amersfoort (BPA) plaatst in een brief aan het college grote vraagtekens bij de gang van zaken rond de sloop van de voormalige ziekenhuizen Lichtenberg en Elisabeth. Die verliep veel minder duurzaam dan de bedoeling was. 

Tot die conclusie kwam onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom die zijn bevindingen onder meer publiceerde in De Stad Amersfoort van vorige week. Eikelenboom is als journalist verbonden aan www.destadsbron.nl, de regionale site voor onderzoeksjournalistiek. 

Volgens het artikel van Eikelenboom maakte het toenmalige college zich sterk voor duurzame sloop van de ziekenhuisgebouwen die overbodig werden na de komst van het nieuwe Meander Medisch Centrum. Met name wethouder Pim van den Berg toonde zich een warm pleitbezorger voor duurzame ontmanteling van de gebouwen. 

We zijn benieuwd naar de betrokkenheid van het college en of deze blamage voorkomen had kunnen wordenDe aanbesteding voor de sloop werd gewonnen door Boverhoff uit Heerde, mede op basis van de belofte van het bedrijf te streven naar een hoog duurzaamheidsniveau. Later kwam Boverhoff terug op die toezegging, omdat bij de sloop meer asbest in de panden werd aangetroffen dan verwacht. Dat maakte duurzaam slopen op een hoog niveau onhaalbaar, vond Boverhoff. 

Uiteindelijk schikten de gemeente en het bedrijf het geschil over wel of niet duurzaam slopen. Hoewel de gemeente aanvankelijk vasthield aan eisen van duurzaamheid bij het ontmantelen van de gebouwen, ging Amersfoort uiteindelijk akkoord met een korting van 250.000 euro op de sloopkosten.

De BPA zegt zich bezorgd te maken over de gang van zaken. ,,We willen graag herhaling in de toekomst voorkomen’’, aldus de BPA in een brief aan het college: ,,We zijn dan ook benieuwd naar de betrokkenheid van het college bij deze aanbesteding en naar de vraag of deze blamage voorkomen had kunnen worden.’’ 

De BPA neemt het het college onder meer kwalijk dat er voorafgaand aan de aanbesteding van de sloop niet grondiger is gekeken naar de aanwezigheid van asbest in de gebouwen. Ook wil de partij weten welke lessen het college heeft geleerd uit de gang van zaken rond de aanbesteding van duurzame sloop bij de ziekenhuisgebouwen. Verder bepleit de BPA dat het college de korting op de sloopkosten (250.000 euro) investeert in ‘duurzaamheid’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie