Warmtewinning onder het asfalt; elders in het land is het al realiteit.
Warmtewinning onder het asfalt; elders in het land is het al realiteit. Gemeente Amersfoort
Premium

Commentaar: Milieumaatregelen? Er is geen tijd te verliezen

Politiek

AMERSFOORT Windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's en schone scooters: Amersfoort krijgt het allemaal in de komende jaren. Evenals lagere maximumsnelheden, waterstoftankstations en 'cityhubs' voor het overladen naar elektrisch vervoer. Een hoop gedoe. Moet dan nou? Het gemeentebestuur vindt dat het niet anders kan. Er is geen tijd te verliezen.

Jeroen de Valk

In Amersfoort zet de gemeenteraad zich eendrachtig in tegen de opwarming van de aarde. Dat is elders wel anders. De belangrijkste leider van de democratische wereld, Donald Trump, ontkent simpelweg dat de klimaatverandering wordt veroorzaakt door menselijk handelen. In Nederland gaan Thierry Baudet (FvD) en Geert Wilders (PVV) daarin mee. Ze oogsten bijval. Want die elektrische auto's zijn duur, windmolens staan maar in de weg en alle milieuplannen zijn het resultaat van één grote 'linkse samenzwering' vanuit de 'grachtengordel'.

Dan de realiteit. Neem alleen de stijging van de zeespiegel. Volgens de KNMI steeg het water in de afgelopen eeuw met 19 centimeter en zal daar in deze eeuw nog eens 26 tot 82 centimeter bij komen. Enkele oorzaken: ,,Het smelten van gletsjers en kleine ijskappen op Groenland en Antarctica'' en ,,de snelle afkalving aan de randen van de Groenlandse en de West-Antarctische ijskap.'' Dit proces gaat door na 2100, ook als de hoeveelheid broeikassen in de atmosfeer beperkt blijft.

Een ander actueel verschijnsel, excuseer mij een zijpaadje: het alternatieve feit['SAMENZWERING'] Wilders en Baudet hebben het KNMI misschien al in de ban gedaan als onderdeel van die linkse samenzwering. Dit hangt weer samen met een ander actueel verschijnsel, excuseer mij een zijpaadje: het 'alternatieve feit'. Wie iets zegt dat aantoonbaar onzin is, komt daar tegenwoordig mee weg.

Even een paar incidenten uit de afgelopen maanden. Baudet twitterde dat kennissen waren lastiggevallen door gewapende Marokkanen in de trein. Het bleken conducteurs te zijn die vroegen naar een plaatsbewijs, zo liet de NS weten. Conducteurs doen dat wel vaker. Ze dragen geen wapens. Een PVV-politicus schreef een steekpartij in Groningen toe aan een man met een 'Noord-Afrikaans' uiterlijk. Het Openbaar Ministerie liet weten het ging om een blanke Groninger.

In beide gevallen volgden er geen serieuze verontschuldigingen of zelfs maar rechtzettingen. Op een raadselachtige manier leken de genoemde politici kaarsrecht overeind te blijven voor hun volgelingen. Misschien behoren voor hen voortaan de NS en het OM ook tot het linkse complot.

[VERWARRING] Terug naar het milieu. Het kan niet worden ontkend dat de deskundigen ook wel eens voor verwarring zorgen. De geruchtmakende auteur Rutger Bregman voorspelde in zijn boek Het Water Komt een waterspiegelstijging van misschien wel acht meter. Deltacommissaris Peter Glas relativeerde dit in het AD; hij dacht eerder aan één á twee meter in enkele eeuwen. Mits: ,,Het lukt om binnen de klimaatafspraken van Parijs te blijven'', ,,de dijken verder worden verhoogd, verbreed en versterkt'' en ,,de opwarming van de aarde binnen de perken blijft.'' Voorts moet er  spoedig in de steden het nodige veranderen. ,,Meer groene gevels, meer groene daken.''

Daarmee relativeert Glas eigenlijk niet zoveel; hij legt eerder uit dat we vooral tijdig in actie moeten komen. Voor hem lijkt dat vanzelf te spreken. Maar misschien spreekt dat helemaal niet zo vanzelf. De maatregelen kosten belastinggeld en vereisen goodwill en begrip van de burger.

[VERANTWOORDELIJKHEID] Zoals gezegd: in Amersfoort kiest de politiek de moeilijke weg door de verantwoordelijkheid te nemen. We horen hier geen gemakkelijke oneliners, wel lange betogen over de moeizame weg naar een schonere lucht. Je moet er even voor gaan zitten en de hersenen laten knarsen. Het is niet anders.

De burger roert zich ook in Amersfoort, maar de discussie gaat hier niet gepaard met 'alternatieve feiten'. Nog niet, gelukkig. Bij elk bezwaar wordt aan alternatieven gedacht. Rob Molenkamp (Lijst Molenkamp) heeft begrip voor burgers die liever een groen weiland zien dan een blauw zonneveld. Bovendien: ,,Onder zonnepanelen wordt de bodem zo dood als een pier.'' Maar daar weet hij wat op. ,,Op maar tien procent van de Amersfoortse daken zijn zonnepanelen te vinden. Ga dáár maar iets aan doen. En creëer die zonnevelden in de berm, langs de snelweg.''

[ACTIEGROEP] Tegen elke geplande windmolen in de regio wordt wel een actiegroep opgericht. Kees Kraanen (VVD, wethouder sinds 2018), zei in deze krant dat ook hij windmolens liever niet ziet verschijnen in zijn gemeente. Maar hij wil daarmee absoluut niet van windenergie afzien. ,,We moeten vaker gebruik maken van windmolens aan zee; die werken efficiënter.''  

Bijzonder is installatie onder het asfalt die zo'n tweeduizend huishoudens kan verwarmenCollega-wethouder Hans Buijtelaar weet zelfs met zijn zo omstreden westelijke rondweg het milieu te dienen. Voor elke boom die hiervoor wordt gekapt - dat zijn er zeker drieduizend - wordt elders in de gemeente een nieuwe boom geplant. De route komt de doorstroming ten goede, waarmee Amersfoort minder wordt belast door het ronken en walmen van afremmende en optrekkende auto's. Wel heel bijzonder is de warmtewinning; onder het asfalt komt een installatie die de warmte opvangt, vasthoudt en daarmee te zijner tijd zo'n tweeduizend huishoudens kan verwarmen.

[SENIOREN] Maar ook in Amersfoort zullen er protesten komen. Het inruilen van reguliere scooters voor elektrische vervangers gaat wat kosten. Kan de gemeente wel voldoende bijspringen? Wat moeten senioren ondernemen die niet met de computer overweg kunnen, maar toch afhankelijk zijn van autovervoer? Ze moeten kentekens opgeven en te gemakkelijk wordt dan geroepen 'download de app'. 'Huh? Download? App?' Daarnaast zijn er altijd nog de mensen die simpelweg overal met de auto willen komen en die auto zó willen parkeren, dat ze die vanuit het keukenraampje in de gaten kunt houden.

De discussie wordt tot dusverre op een constructieve manier gevoerd. De kreet 'linkse samenzwering' werd in Amersfoort nog niet gehoord. Maar als elke daad ter behoud van de aarde ook bij ons zo moet heten, dan moet het misschien maar een 'linkse samenzwering' zijn. Dat wordt dan een geuzennaam. Amersfoort heeft geen keuze. Er is geen tijd te verliezen.

De Stad Amersfoort start binnenkort met De Stad Amersfoort Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.
advertentie