Een ontwerp van de woonwijk Podium, met onderaan Station Vathorst.
Een ontwerp van de woonwijk Podium, met onderaan Station Vathorst. Palmbout Architecten

Raad besluit: nieuwe woonwijk Podium krijgt 35% sociale huur en 20% middenhuur

18 februari 2020 om 21:41 Politiek

AMERSFOORT De kogel is door de kerk: Amersfoort krijgt een nieuwe wijk met ruim vierhonderd woningen. Het gaat om 'Podium', een lap grond tussen het spoor en de A28, ten noordoosten van Hooglanderveen. Een derde van de woningen gaat naar de sociale huur en twintig procent naar de middeninkomens. 

Jeroen de Valk

Er zijn geen tegenstribbelende omwonenden, zoals bij vrijwel alle andere bouwprojecten in Amersfoort. Al werden die belanghebbenden wel gehoord. Daarom zijn er enkele maatregelen genomen; zo werd een woontoren bij de entree van het terrein verlaagd van elf naar zeven woonlagen. De toren is daarmee wat minder overheersend. Ook staat er nu een parkeergarage op het ontwerp; die vermindert de parkeerdruk in aangrenzende wijken.

Toch werd er nog uitgebreid gediscussieerd in de raadszaal. Het college had in het raadsvoorstel de 'ambitie' uitgesproken dat twintig procent van de woningen zal worden gebouwd voor de middeninkomens; denk aan huren van 720 tot 1000 euro. Een meerderheid van de raad liet weten dat het liever zekerheid krijgt over die 'middeldure' huur. De twintig procent voor het middensegment zou er absoluut moeten komen. Uiteindelijk werd dit voorstel unaniem aangenomen

'MARKT-ONTWRICHTEND' Amersfoort kampt met 'een tekort in het middensegment', zo werd betoogd in een serie pleidooien, hetgeen een 'markt-ontwrichtend' effect heeft. Immers: door dit tekort houden mensen sociale huurwoningen bezet, terwijl ze daar te veel voor zijn gaan verdienen. Of ze huren noodgedwongen in de vrije sector, terwijl die eigenlijk te duur is.

Dat klinkt logisch, maar het weerwoord van het college loog er ook niet om. Een deel van de grond werd door de gemeente aangekocht vóór de crisis van 2008. De gemeente bezit vijftig procent van de aandelen. Het zou een kantorenpark worden. Aangezien aan kantoren op deze plek sindsdien minder behoefte is, komt er een woonwijk.

Daarmee valt minder te verdienen, hetgeen al meteen voor de gemeente een verlies betekent van drie miljoen. De verplichting tot twintig procent middenhuur verhoogt het verlies met één á twee miljoen. De raad bleek dit echter voor lief te nemen vanwege de torenhoge woningnood.

In een andere motie - bijna unaniem aangenomen - wordt de duurzaamheid benadrukt. De nieuwe woningen moeten ten minste energieneutraal zijn. Volgens de plannen werd naar deze duurzaamheid 'gestreefd', maar de raad wilde ook in dit opzicht zekerheid. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie