Raadslid Noëlle Sanders (Lijst Sanders)
Raadslid Noëlle Sanders (Lijst Sanders) Gemeente Amersfoort

Sanders protesteert tegen belasting op sociale verhuur

29 oktober 2019 om 19:17 Politiek

AMERSFOORT De verhuurdersheffing voor verhuurders van sociale huurwoningen moet worden afgeschaft. Als gevolg van deze belasting hebben wooncorporaties minder geld voor het onderhouden en betaalbaar houden van sociale huurwoningen. In sommige gevallen moeten de  huurwoningen zelfs worden verkocht.

Jeroen de Valk

Dit stelt raadslid Noëlle Sanders voor aan de gemeenteraad. Het betreft de eerste motie van Sanders, sinds zij onlangs vertrok bij D66 en daarmee haar eigen Lijst Sanders begon. Ze is makelaar van beroep en woningbouw geniet haar speciale aandacht. De motie is ondertekend door vijf van de zeven oppositiepartijen: naast Lijst Sanders ook Amersfoort2014, PvdA, DENK en Lijst Molenkamp.

Sanders betoogt dat de verhuurdersheffing - die werd ingevoerd in 2013 - mede de oorzaak is van het tekort aan sociale huurwoningen. De wooncorporaties moeten omgerekend per woning zo'n twee maanden huur per jaar afdragen. Dit kan kan oplopen tot vier maanden in 2021, onder meer als gevolg van stijgende WOZ-waarden. 

NIEUWBOUW Mede als gevolg van deze heffing stijgen de huren, is het onderhoud versoberd en worden er meer huurwoningen verkocht. Ook blijft er minder budget over voor duurzaamheidsmaatregelen en nieuwbouw.

Haar verzoek is actueel. De huurderscommissie van corporatie de Alliantie was aanwezig bij een oriënterende ronde van de gemeenteraad, begin oktober, en vroeg toen om steun van de raad om actie te gaan voeren tegen de heffing.

Aangezien het gaat om een landelijke maatregel, zal de gemeente bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken moeten aankloppen. In 'Den Haag' zal niet de complete politiek staan te popelen om deze belasting af te schaffen; de inkomsten zijn alleen al in 2019 goed voor twee miljard.

Sanders laat weten aan deze krant over het verhogen van de WOZ-waarde: ,,Dat is iets merkwaardigs, want die bestaat alleen op papier. De corporaties hebben niet opeens meer geld in handen.'' Ze maakte zelf mee als lid van een Raad van Commissarissen van een corporatie wat hiervan de gevolgen kunnen zijn: ,,Corporaties kunnen failliet gaan of minder bijbouwen, terwijl die nieuwbouw juist hard nodig is.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie