Raadslid Noëlle Sanders (Lijst Sanders).
Raadslid Noëlle Sanders (Lijst Sanders). Gemeente Amersfoort

Verplichte behandeling verwarde personen vaker thuis

16 oktober 2019 om 07:31 Politiek

AMERSFOORT De gedwongen behandeling van mensen met een psychische aandoening gaat veranderen. Enkele belangrijke wijzigingen: de gemeente gaat hierin een grotere rol spelen, en de opvang kan ook thuis geschieden. In beide gevallen gaat het om de verplichte opvang van mensen die een gevaar voor zichzelf en/of anderen kunnen betekenen.

Jeroen de Valk

Dit laat het college van burgemeester en wethouders weten in een brief aan de gemeenteraad. Vanaf 1 januari volgend jaar is de Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WvGGZ) van kracht. Wat verandert er? Iedereen kan bij de gemeente melden dat iemand misschien verplichte psychische zorg nodig heeft. De gemeente moet daarna de melding laten onderzoeken.

Die verplichte zorg kan plaatsvinden in een kliniek, maar ook thuis. Zorgverleners kunnen daar ook toezien bij het nemen van medicijnen. Na ontslag uit een kliniek staat de zorgverlener garant voor een 'warme overdracht', wat betekent dat kwetsbare personen niet meteen aan hun lot worden overgelaten.

Op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is te lezen wat de voordelen zijn van een behandeling thuis. ,,Degene die zorgt krijgt, kan dan makkelijker contact blijven houden met familie en vrienden en blijven deelnemen aan de samenleving.''

INCIDENTEN Het gaat hier om een wetswijziging vanuit 'Den Haag'. Indien echter de maatregelen ook in de gemeenteraad worden besproken, wordt misschien kritiek gehoord. Gaat het om een bezuinigingsmaatregel? Het komt al voor dat mensen met een psychische aandoening in een woonwijk worden gehuisvest en voor overlast zorgen.

Deze vraag is actueel. Raadslid Noëlle Sanders vertrok onlangs bij D66 en begon haar eigen fractie: Lijst Sanders. In deze krant zei ze: ,,D66 heeft in Den Haag meegewerkt aan bezuinigingen op de GGZ, de geestelijke gezondheidszorg. Daardoor moeten meer mensen zelfstandig wonen, wat niet altijd lukt. Geregeld hoor je van incidenten waarbij mensen met een psychiatrisch verleden een gevaar zijn voor zichzelf en anderen.''

Begin dit jaar werd een messentrekker uit zijn woning gezet. Het betrof één persoon van een groep 'verwarde' mensen die vorig jaar ook al voor overlast zorgde in een appartementencomplex aan de Paladijnenweg. Zijn slachtoffer logeerde met zijn gezin tijdelijk in een hotel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie