Afbeelding
Foto: Unsplash

Schadebeperkingsplicht bij letselschade

23 november 2023 om 14:19 Partnercontent

U krijgt met letselschade te maken, nadat u gewond bent geraakt door een ongeluk. In de meeste gevallen moet al uw schade vergoed worden door de aansprakelijke tegenpartij. Dat is uw recht als letselschadeslachtoffer. U heeft ook een plicht tijdens het letselschadetraject: de schadebeperkingsplicht. U moet ervoor zorgen dat de schade niet groter dan nodig wordt. In dit artikel vertellen we u daar meer over.

Wetboek over de schadebeperkingsplicht bij letselschade

In het Burgerlijk Wetboek staat een artikel over de schadebeperkingsplicht bij letselschade. Hierin staat beschreven dat als de schade ook voor een deel door het slachtoffer is ontstaan, dit deel voor rekening van het slachtoffer komt. Dat wil zeggen dat als door uw acties de letselschade groter wordt, de tegenpartij deze kosten niet hoeft te vergoeden. 

Het gaat hierbij om kosten die u heeft gemaakt die onnodig waren, omdat u ook andere keuzes had kunnen maken. Wat ook meetelt, is wanneer u niet genoeg heeft gedaan om uit de situatie te komen waar u in zit. Hierbij wordt gekeken naar wat er van u verwacht mag worden als slachtoffer. Uiteraard hoeft u zich niet in allerlei bochten te wringen om geen extra kosten te maken en niet overal mee akkoord te gaan. Om duidelijker te maken wat hier precies mee wordt bedoeld, geven we u een aantal voorbeelden van de schadebeperkingsplicht bij letselschade.

Voorbeelden van de schadebeperkingsplicht bij letselschade

U heeft dus een schadebeperkingsplicht als letselschadeslachtoffer, maar wat houdt dat precies in? Waar moet u opletten? Hieronder leggen we het kort aan u uit aan de hand van een paar voorbeelden.

U mag alleen de nodige kosten maken

Om de letselschade niet onnodig hoog te laten worden, mag u alleen de nodige kosten maken. Stel dat u uw been breekt door een aanrijding. Daardoor kunt u voorlopig niet met de fiets naar uw werk en heeft u ander vervoer nodig:

  • Nodige kosten zijn de kosten voor het openbaar vervoer
  • Onnodige kosten zijn de kosten voor een taxi

Een taxi kan wel nodig zijn als u bijvoorbeeld op een boerderij woont en er geen bus stopt bij u in de buurt. Dit soort kosten moet u dan wel eerst met de verzekeraar van de tegenpartij overleggen.

U moet op tijd hulp zoeken voor uw klachten

Als u gewond bent geraakt door een ongeval, is het belangrijk dat u direct naar een arts gaat om uw letsel te laten behandelen. Daarna is het belangrijk dat u de juiste vervolgbehandelingen krijgt om zo snel en zo goed als mogelijk weer te herstellen van uw verwondingen. 

Als u geen medische hulp inschakelt of accepteert, kan uw letsel mogelijk minder snel genezen of zelfs nog erger worden. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het weigeren van fysiotherapie behandelingen, nadat u uw bovenarm heeft gebroken. Het duurt dan mogelijk langer voor u herstelt, waardoor u minder snel weer aan het werk kunt gaan. Hierdoor loopt u onnodig inkomsten mis.

U moet gebruikmaken van voorzieningen die er al zijn

Stel dat u in een rolstoel terecht bent gekomen door het ongeluk. Dan is de kans groot dat u uw woning moet laten aanpassen aan uw nieuwe situatie. U kunt hierbij denken aan het laten:

  • verwijderen van drempels
  • plaatsen van een elektrische deuropener
  • installeren van een traplift

Sommige woningaanpassingen kunnen ook door de gemeente worden vergoed.

U moet meewerken aan re-integratie

Wanneer u blijvend letsel heeft opgelopen, kunt u mogelijk niet meer uw huidige baan uitvoeren. U moet dan andere werkzaamheden doen binnen het bedrijf waar u werkt of een nieuwe baan accepteren. U moet meewerken aan deze veranderingen, maar het werk dat u wordt aangeboden, moet wel geschikt zijn voor u. Hiervoor wordt gekeken naar uw letsel, de opleidingen die u heeft gevolgd, uw werkervaring en persoonlijke kwaliteiten.

U moet in ieder geval altijd re-integreren als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt: bij uw huidige werkgever of bij een nieuwe werkgever. Soms betekent dit ook dat u zich moet laten omscholen. Het is de bedoeling dat u ook hieraan meewerkt.

Verzekeraar heeft ook een schadebeperkingsplicht bij letselschade

U bent niet de enige met een schadebeperkingsplicht tijdens het letselschadetraject. De verzekeraar van de tegenpartij heeft deze plicht ook. Dit houdt in dat de verzekeraar ervoor moet zorgen dat uw klachten niet erger worden door bijvoorbeeld:

  • uw klachten of opgelopen schade niet zonder reden in twijfel te trekken
  • niet voor onnodige vertraging te zorgen in uw letselschadezaak

Dit kan namelijk voor veel stress zorgen, waardoor uw klachten erger kunnen worden en u minder snel herstelt van uw letsel.

Hoe kunt u de beste hulp inschakelen?

U weet nu waar u aan kunt denken bij een schadebeperkingsplicht bij letselschade. Wilt u zeker weten dat u zich aan uw plicht houdt? Dan kunt u een jurist inschakelen die u hier op wijst tijdens het letselschadetraject. 

De juristen van JBL&G hebben veel ervaring met allerlei soorten letselschadezaken. Uw persoonlijke jurist weet daardoor precies waar u recht op heeft en hoe u zich aan de schadebeperkingsplicht kunt houden. Bovendien werken zij volkomen gratis voor u, omdat de verzekeraar van de tegenpartij ook de buitengerechtelijke kosten voor hun juridische hulp moet vergoeden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie