Afbeelding
Foto: Pexels

Webwinkel starten? Hier moet je zoal aan denken

15 november 2023 om 18:56 Partnercontent

In de afgelopen jaren is het aantal webwinkels in Nederland enorm gestegen. Misschien ben je zelf net begonnen met een webshop of zit je er juist over na te denken om er eentje te starten. Bij het opzetten van zo’n online winkel komt van alles kijken. Denk bijvoorbeeld aan dozen kopen om de bestellingen te versturen en het regelen van de geldzaken.

Maar: met meer dan 84.000 webwinkels in Nederland (zie hier de cijfers van het CBS) moet het jou ook lukken om een succesvolle webwinkel te starten. Daar kun je waarschijnlijk wel de nodige tips bij gebruiken. In dit artikel lees je daarom enkele handige en onmisbare tips bij het starten van je eigen online winkel.

Doe onderzoek: naar welk product is er een duidelijke vraag?
Juist omdat er al zoveel webwinkels in Nederland (en daarbuiten) bestaan, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar wat je gaat verkopen. Neem hier ruim de tijd voor, want er is al heel veel te vinden. Waarschijnlijk is het lastig om met een totaal nieuw product de markt op te gaan. Hoewel je daarmee wel een grote kans op een succesvolle webshop hebt, is de kans klein dat je iets uitvindt waar veel mensen momenteel naar op zoek zijn.

Naar alle waarschijnlijkheid ga je dus iets verkopen dat al in de markt is of dat al deels te vinden is. Is dat erg? Absoluut niet. Wat wel belangrijk is, is om een onderscheidend element te zoeken zodat je net wat meer op kunt vallen in verhouding met je concurrenten. Op basis van dat onderscheidende onderdeel kun je je webwinkel promoten. Denk aan het aanbieden van gratis verzending, een fijne korting bij twee of meer items of een ander aantrekkelijk element.

Bedenk een originele en pakkende naam voor je webwinkel
Waar je ook zeker aan moet denken, is het verzinnen van een goede en originele naam voor je webwinkel. Dat is immers de naam waarmee je mensen wil trekken naar je online winkel. Ga er daarom even goed voor zitten en zet al je gedachten rondom een mogelijke naam op papier. Hierbij is niks te gek. Het is belangrijk dat de uiteindelijk gekozen naam iets zegt over de winkel en het aanbod én dat het geheel pakkend is.

Heb je eenmaal een goede naam verzonnen? Dan is het tijd om je bedrijf te registreren. Wel nadat je hebt gecheckt of de naam al niet wordt gebruikt voor een onderneming. Is dat niet het geval dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort om je bedrijf rechtsgeldig te maken. De KVK is te vinden aan de Printerweg 6 en je moet een afspraak maken om een bedrijf in te schrijven. Dit kan maximaal acht weken van tevoren.

Webshop maken en verzenddozen kopen voor bestellingen
Je bedrijf is ingeschreven; het ondernemen kan beginnen. Bij een webshop betekent dat dat je een webwinkel live moet hebben én dat je een collectie van bepaalde producten moet kunnen aanbieden. Een online webwinkel is zo gemaakt, bijvoorbeeld met standaard software voor webwinkels. Op dit soort e-commerce platformen kun je zo beginnen als online ondernemer. Weet je zelf wel wat van het maken van een website of webshop? Dan kun je dit ook vanaf het begin zelf doen.

Wat betreft je collectie moet je in ieder geval al een aanbod aan producten hebben verzameld op het moment dat je live gaat. Het is afhankelijk van wat je aanbiedt, hoeveel je er al van kunt hebben. Maak je zelf textiel, posters of iets anders creatiefs? Dan moet je eerst aan de slag gaan. Koop je het juist in bij een groothandel, dan zorg je voor een passend aanbod. Vergeet niet om ook te gaan voor mooie verzenddozen kopen zodat je het geheel in stijl kunt versturen.

Regel je zakelijke financiën op de juiste manier
Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij het starten van een webshop naast de tips in dit artikel. Wat in ieder geval ook nog van belang is voor jou als beginnende ondernemer is dat je vanaf de start van je webwinkel de zakelijke financiën goed geregeld hebt. Denk hierbij aan de prijzen van de producten die je aanbiedt en de daarbij behorende verzendkosten, maar ook aan de inkomsten en uitgaven.

Fix vanaf de start van je bedrijf bijvoorbeeld een betrouwbaar systeem waarmee je zelf je boekhouding kunt doen, zodat je alles goed bij kunt houden. Dat is een must voor de Belastingdienst, maar ook voor je eigen administratie wel zo prettig. Je kunt uiteraard ook een boekhouder in de arm nemen om de financiën voor je te doen wanneer je dit lastig vindt. Daarmee weet je vrijwel zeker dat dit onderdeel goed uitgevoerd wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie