Afbeelding
Foto: Freepik

Wanneer heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig als ZZP’er?

6 november 2023 om 10:19 Partnercontent

Wanneer moet je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten? Deze vraag is van groot belang voor zelfstandige ondernemers, vooral als het gaat om hun financiële zekerheid bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. In dit blogartikel bekijken we enkele belangrijke factoren die je moet overwegen voordat je besluit een AOV af te sluiten.

Zelf verantwoordelijk voor inkomen
Je bent als ZZP’er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomen. In tegenstelling tot werknemers in loondienst ontvang je geen vast salaris en heb je geen recht op een doorbetaling bij ziekte. Dit betekent dat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, je geen inkomen hebt om je vaste lasten en andere financiële verplichtingen te betalen.

Een ander belangrijk punt om te overwegen is dat er voor zzp’ers geen vangnet is als het gaat om ziekte. In tegenstelling tot werknemers in loondienst, die kunnen rekenen op een vangnet vanuit de overheid, ben je als zelfstandige volledig verantwoordelijk voor je eigen financiële situatie bij ziekte.

Risico van arbeidsongeschiktheid
Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) een beroep met een hoog risico, zoals bijvoorbeeld bouwvakker of dakdekker, uitoefent, vergroot dit je kans op arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk om te overwegen hoe je jezelf en je inkomen kunt beschermen als je niet in staat bent om te werken.

Vervangbaarheid van je inkomsten
Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de vervangbaarheid van je inkomsten. Als zzp’er ben je vaak de enige persoon die je werk kan doen. Als je door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet kunt werken, loop je het risico je inkomsten volledig te verliezen. Een AOV kan je helpen om een vervangend inkomen te ontvangen als je niet kunt werken.

Als zzp’er ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen inkomen, maar ook voor je financiële verplichtingen. Denk hierbij aan het betalen van je hypotheek, huur, leningen en andere vaste lasten. Een AOV kan ervoor zorgen dat je ook in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid aan deze verplichtingen kunt blijven voldoen.

Het is essentieel voor zelfstandige ondernemers (zzp’ers) om zich bewust te zijn van de mogelijkheid dat ze beperkte spaargelden hebben als vangnet bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een AOV kan je helpen om financiële zekerheid te bieden als je geen andere financiële middelen hebt om op terug te vallen.

Agrarische verzekeringen
Voor ondernemers actief in de agrarische sector zijn verzekeringen in de agrarische sector van onschatbare waarde. Deze specifieke verzekeringsproducten bieden dekking voor de unieke risico’s die gepaard gaan met agrarische bedrijfsvoering. Naast het overwegen van een AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering) is het van essentieel belang om ook de mogelijkheden voor verzekeringen in de agrarische sector te onderzoeken. Hiermee kun je niet alleen jezelf, maar ook je agrarische onderneming op de juiste wijze beschermen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Hoewel een AOV (nog) niet verplicht is voor zzp’ers, is het zeker iets om serieus te overwegen. Het kan je helpen om jezelf en je inkomen te beschermen in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het is verstandig om de verschillende opties en premies te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Het is van groot belang om als zelfstandig ondernemer (zzp’er) grondig te overwegen of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moet afsluiten. Je loopt als zelfstandige ondernemer immers een groter risico op inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. 

Een AOV kan je helpen om financiële zekerheid te bieden en te voorkomen dat je in financiële problemen komt. Vergeet ook niet om te kijken naar eventuele agrarische verzekeringen die specifiek op jouw sector zijn afgestemd. Het is verstandig om verschillende opties te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie