Afbeelding
Foto Kleinkunstig

Zeefdrukken en theatermaken met scholieren

Partnercontent

Kunsteducatie is net zo veelzijdig als de kunst zelf. Als school is dit soms best lastig. Je hebt natuurlijk niet voor alle kunstdisciplines de benodigde materialen en de benodigde kennis in huis. Het inhuren van een externe partij om kunstzinnige workshops te organiseren op school biedt dan uitkomst.

Kunstzinnige workshops in Amersfoort en omgeving

Bij Kleinkunstig organiseren we al sinds 2005 workshops en voorstellingen op middelbare scholen door heel Nederland. In al die jaren hebben we een breed netwerk van kunst- en educatieprofessionals opgebouwd. Hierdoor kunnen we met enige trots zeggen dat we alle kunstdisciplines kunnen aanbieden in alle hoeken en gaten van Nederland. Dus ook in Amersfoort en omgeving. In Amersfoort kwamen we al eerder naar De Amersfoortse Berg en het VMBO Trivium College. Hier organiseerden we een workshop zeefdrukken en maakten we samen met de leerlingen de examenvoorstelling Multiple Choice.

Je eigen ontwerp drukken op textiel

Zeefdrukken is een techniek waarmee je een ontwerp op bijvoorbeeld textiel of papier kunt drukken. De techniek wordt al heel lang gebruikt. Grote kunstenaars gebruiken de techniek ook. Des te leuker dat het vrij makkelijk is om te leren tijdens een workshop op school. Om te beginnen snijden leerlingen hun eigen ontwerp uit karton. Deze sjablonen gebruiken ze vervolgens om hun eigen ontwerp op textiel of papier te drukken. Terwijl ze bezig zijn, leren ze alle ins en outs van het zeefdrukken, maar doen ze ook kennis op over het gebruik van kleuren, de eigenschappen van verschillende materialen en het maken van een sterk ontwerp. Het resultaat is tastbaar en mag natuurlijk mee naar huis.

Een bijzondere afsluiting van de schooltijd

Als leerlingen examen doen, komt er een einde aan een belangrijke periode in hun leven. Tegelijkertijd breekt er ook een spannende periode aan: want gaan ze studeren en wat willen ze later eigenlijk worden? Dat later begint namelijk ineens wel rap dichterbij te komen. Net als ‘het volwassen leven’. Het is een levensfase waarin veel keuze gemaakt moeten worden. Om daar op een fijne manier bij stil te staan, maken wij samen met eindexamenleerlingen de voorstelling Multiple Choice. Wij nemen het raamwerk mee, maar de leerlingen vullen het in. Hierdoor spelen zij niet alleen de voorstelling, maar maken zij zich deze volledig eigen. Dit zorgt natuurlijk voor een feest der herkenning en een zucht van verlichting: want zorgen die je in kunst giet, die kun je daarna meestal een stuk makkelijker loslaten.

Meer weten? Bekijk al onze workshops op school.

advertentie
advertentie