Afbeelding
Foto Shutterstock

Recente cijfers tonen dat aantal advocaten groeit

Partnercontent

Momenteel is er sprake van een groei in het aantal advocaten in Nederland. Wie een advocaat in Breda, Eindhoven of bijvoorbeeld Tilburg zoekt, hoeft minder lang te zoeken dan voorheen het geval was. Overigens neemt niet alleen het aantal advocaten toe; ook het aantal zaken wat door deze advocaten behandeld wordt groeide het afgelopen jaar. Uit recent gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten, kortweg de NOvA, blijkt dat er het afgelopen jaar circa 1.000 nieuwe advocaten werden verwelkomd. Tegelijkertijd werden negen advocaten ontslagen en nog eens achttien advocaten onvoorwaardelijk geschorst om verschillende redenen. Gecombineerd levert het een toename van 0,8 procent op in het aantal advocaten binnen Nederland ten opzichte van een jaar eerder. 

Meeste advocaten actief in de regio Amsterdam

Waar bijvoorbeeld Van der Hoeven Advocatuur in Breda het aantal advocaten in de regio gelijk zag blijven (977 in 2020 en in 2021), groeide het aantal advocaten in de regio’s Amsterdam, Limburg en Overijssel fors. In Amsterdam nam het aantal advocaten toe van 5.904 in 2020 naar 6.039 in 2021. De grootste stijging is te zien in de regio Limburg, waar het aantal advocaten met ruim drie procent groeide. Opvallend is dat er in sommige regio’s sprake is van een daling in het aantal advocaten. Dit geldt onder meer voor de regio Noord-Holland, Gelderland en Den Haag. In Noord-Holland nam het aantal advocaten met ruim drie procent af. 

Percentage vrouwelijke advocaten iets toegenomen

Ten opzichte van een jaar eerder groeit het percentage vrouwelijke advocaten steeds meer richting het aantal mannelijke advocaten in deze branche. Afgelopen jaar lag het aantal mannelijke advocaten op 9.856, terwijl het aantal vrouwelijke advocaten bleef steken op 8.252. 

Toename in het aantal behandelde zaken

Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, merkte men niet alleen een stijging op in het aantal advocaten in Nederland. Ook het aantal zaken wat door hen behandeld werd groeide ten opzichte van een jaar eerder. In het afgelopen jaar werden 1,43 miljoen zaken behandeld, zo blijkt uit cijfers van de Rechtspraak. Overigens ligt dat aantal nog niet op hetzelfde niveau als in de periode voor de uitbraak van de pandemie. Ten opzichte van 2020 valt een stijging op te merken van zo’n vier procent. De verwachting is dat deze trend zich ook in 2022 door zal zetten, waarmee het aantal behandelde zaken weer op het niveau komt van voor de pandemie. 

Inclusie en diversiteit belangrijke onderwerpen

In het rapport van de NOvA worden inclusie en diversiteit als belangrijke onderwerpen aangemerkt voor advocatenkantoren. Het merendeel van de advocaten vindt dat er voldoende aandacht besteed wordt aan inclusie. Daar waar er juist meer aandacht zou moeten zijn voor diversiteit in de komende jaren. 

advertentie