Afbeelding
BHV cursus

BHV-cursus volgen ook bij hybride werken interessant

2 december 2021 om 14:32 Partnercontent

Bedrijfshulpverlening zou een kritiek onderdeel moeten zijn van de bedrijfsvoering binnen iedere organisatie. Het is heel belangrijk om medewerkers in huis te hebben, die in geval van nood weten hoe te handelen. Denk aan een situatie waarbij iemand iets breekt, een situatie waarbij de AED binnen het bedrijfspand moet worden ingezet, een situatie waarin gecontroleerd moet worden of iedereen het pand verlaten heeft bij een geactiveerd brandalarm, enzovoorts. Het loont om een cursus BHV herhaling in te plannen voor de periode na de pandemie. Zo heeft iedere BHV’er de benodigde kennis in huis, om de gewenste hulp bij noodsituaties te kunnen bieden als we straks weer naar kantoor mogen.

Hybride werken lijkt een blijvertje te worden 

In het najaar startten veel organisaties met hybride werken. Dit betekent dat medewerkers gedeeltelijk vanuit huis werken en enkele dagen voor fysiek overleg op kantoor aanwezig zijn. Daar waar voorheen binnen veel organisaties volledig op kantoor werd gewerkt. Inmiddels is de hybride manier van werken vervangen voor volledig vanuit huis werken, nu de regels rond de pandemie aangescherpt zijn. De hybride manier van werken maakt het belangrijk om BHV’ers binnen de organisatie onderling af te laten stemmen wie welke dag op kantoor aanwezig is. In geval van nood moet er tenminste één BHV’er hulp kunnen bieden.

Opfriscursus of nieuwe BHV’ers opleiden

Zoals reeds genoemd werd is het voor organisaties interessant om een opfriscursus aan te bieden aan BHV’ers. Veel organisaties werken inmiddels ruim twee jaar voornamelijk vanuit huis, waardoor er zich lange tijd geen noodsituaties op kantoor hebben voorgedaan. Buiten het feit dat men de laatste jaren weinig ervaring opgedaan heeft, is het interessant om meer te leren over de nieuwste methodieken om mensen die lichamelijk letsel oplopen te behandelen, de wijze waarop grote apparaten veilig gebruikt kunnen worden, enzovoorts. Naast een opfriscursus zijn er mogelijk nieuwe collega’s geïnteresseerd geraakt in het volgen van een BHV-cursus. Het kan ook voorkomen dat je door het nieuwe hybride werken meer BHV’ers nodig hebt, dan voorheen het geval was.

Cursussen online te behalen in sommige gevallen

Een cursus BHV hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Er zijn tegenwoordig verschillende aanbieders, die deze cursussen online aanbieden. Zo kunnen medewerkers de cursussen in hun eigen tijd, thuis volgen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus waarbij je leert veilig te werken met een heftruck. Zeker in grote magazijnen wordt veel met heftrucks gewerkt. Hoewel een heftruckcertificaat niet verplicht is, doe je er verstandig aan om medewerkers op te leiden tot chauffeur. Het verkleint de kans op bedrijfsongevallen op de werkvloer aanzienlijk. Dergelijke cursussen worden ook aangeboden voor het werken met een hoogwerker of bijvoorbeeld een grondverzetmachine. Het zijn apparaten die ernstig lichamelijk letsel kunnen veroorzaken, wanneer ze op onveilige wijze gebruikt worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie