Afbeelding
Scooterrijbewijs halen

Handige tips voor het halen van je rijbewijs

23 juli 2021 om 08:25 Partnercontent

Iedereen wil natuurlijk in één keer slagen voor zijn of haar rijbewijs. Het kost geld om steeds opnieuw examen te doen. Daarnaast is afrijden ook gewoon hartstikke spannend, met name als je moet afrijden in de grote steden. Je rijbewijs halen betekent namelijk dat je door een drukke stad moet rijden met veel eenrichtingsverkeer, maffe kruisingen en uitzonderlijke verkeerssituaties. Geen zorgen: daar kun je je goed op voorbereiden! Volg deze tips en je haalt in één keer je rijbewijs.

Leer de routes kennen

Uiteraard leer je de weg, de straten en de verkeerssituaties al goed kennen door rijlessen te volgen. Daar kun je dan ook beter niet op besparen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om de routes goed te leren kennen. Als je afrijdt dan ga je tijdens je examen waarschijnlijk door lastige wegen rijden. Je weet dus waar je af gaat rijden. 

Pak de fiets en ga een paar keer door de stad heen. Focus je vooral op de gekke verkeerspunten en uitzonderlijke verkeerssituaties. Let ook goed op als je naast iemand in de auto zit. Bekijk wat er gebeurt om je heen, wanneer de bestuurder remt of gas geeft, hoe ze handelen: kun jij hier nog iets van leren? Had jij hetzelfde gedaan op dit punt? Zo sta je niet meer voor verrassingen op het examen.

Begin op tijd met je theorie

Je rijbewijs halen doe je niet alleen door praktijklessen te volgen. Je moet ook een theorie examen afleggen, bestaande uit multiple choice vragen die je bij het CBR op een computer invult. Het theorie examen bestaat uit:

  • een onderdeel gevaarherkenning;
  • een onderdeel kennis;
  • een onderdeel inzicht.

In totaal krijg je 55 vragen. Op elk onderdeel mag je een aantal vragen fout hebben, maar niet veel. Bereid je daarom goed voor en begin op tijd. Plan de twee examens niet te dicht op elkaar. Op die manier heb je nog ruimte voor een herkansing van de theorie als dat niet in een keer lukt. De meeste vragen op het theorie examen zijn meerkeuzevragen, maar er kunnen ook invulvragen voorkomen. Vaak moet je dan alleen een getal invoeren, zoals bij de vraag ‘hoe hard mag je op deze weg?’

Laat de instructeur het aantal lessen inschatten

De instructeur is niet voor niks de baas: hij of zij weet als de beste hoe mensen snel en goed kunnen leren autorijden. Vertrouw dan ook op die expertise. Je denkt misschien dat je aan tien lessen genoeg hebt, maar zo’n instructeur ziet tientallen mensen per week en weet wat ervoor nodig is om te slagen. Hij of zij kan dan ook als de beste inschatten hoeveel jij al kan, en wat je nog moet leren. Als de instructeur zegt dat 20 lessen nodig zijn, neem er dan ook 20.

Minder lessen nemen, zakken en later meer lessen bij moeten kopen is vaak onder de streep ook nog veel duurder. Niet alleen kost een herexamen geld; ook die lessen buiten je vooraf afgesproken pakket kosten geld. Soms zelfs meer dan als je ze vooraf in het pakket had gestopt. 

Trek je niets aan van anderen

Je ouders, je leraar, je beste vriend of je broer: ze hebben allemaal goedbedoeld advies. Probeer daar niet naar te luisteren, of schud het van je af. Die tips zijn goed bedoeld, maar het kan invloed hebben op je rijstijl. En jouw rijstijl is precies dat: van jou. Als je gaat proberen op basis van tips je rijden anders te doen (ook al zegt de instructeur niets over dit bepaalde onderdeel), dan kun je zenuwachtig worden en fouten gaan maken.

Hoe snel iemand geslaagd of gezakt is, heeft ook helemaal niets te maken met hoe goed je uiteindelijk leert rijden of hoe slim je bent. Een examen niet halen kan met ontzettend veel factoren buiten jou om te maken hebben. Al die spookverhalen van anderen kun je dus lekker van je af laten glijden: jij doet gewoon je best.

Les met korte tussenpauzes

Een paar lessen, en dan een paar weken niks. Dan weer een lesje, en dan weer wekenlang niks. Herkenbaar? Het is niet aan te raden. Zorg dat je lessen niet te ver uit elkaar liggen. Dat kost je alleen maar onnodig veel tijd. Elke keer als je achter het stuur kruipt, moet je weer inkomen. De routine van het autorijden heb je immers nog niet te pakken. 

Door dicht op elkaar je lessen te volgen (misschien zelfs meerdere keren per week) heb je alle kennis nog paraat van je vorige les. Je hebt het gevoel nog in je vingers, en weet nog waar je aan moest werken. Rijden als je geen ervaring hebt is vermoeiend dus hoe sneller je die routine erin hebt, hoe beter!

Bereid je voor op de dag zelf

Het is zover, de dag is gekomen: je gaat afrijden vandaag! Zorg dat je goed slaapt en eet een vol maar niet te zwaar ontbijt. Bananen schijnen goed te helpen voor verhoogde concentratie. Ga nog even naar de wc voor je aan de beurt bent en probeer rustig een paar keer in- en uit te ademen voor je instapt. Nu kan jou niks meer overkomen, je gaat dit gewoon halen!

Het halen van een scooterrijbewijs

Veel mensen verwachten het niet maar het halen van een scooterrijbewijs is niet anders dan het halen van een standaard rijbewijs. Je neemt eerst lessen en moet ook een theorie toets afnemen. Vervolgens moet je ook met een scooter afrijden. Het afrijden natuurlijk wel anders, je kan immers moeilijk met 2 mensen op een scooter gaan zitten om te kijken hoe jij het doet. Daarom rijdt er met het afrijden iemand achter jou aan die jou ook verteld welke kant jij op moet. Doordat deze persoon achter je rijdt kan hij of zij overigens ook alles perfect zien. En wanneer jij gewoon goed gereden hebt en je best doet, heb jij net zo makkelijk jouw scooter rijbewijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie