Afbeelding
Shutterstock

Interessante feiten over betonstaal en wapening van beton

19 juli 2021 om 07:41 Partnercontent

Beton is één van de meest gebruikte materialen in de bouw. Geen wonder, want het is een stevig materiaal dat goed om kan gaan met drukkrachten. Daardoor is het perfect voor funderingen, vloeren en meer. Trekkrachten kan beton echter niet goed mee om gaan. Om die reden voegt men vaak betonstaal toe aan betonnen muren en andere constructies. Benieuwd wat dat precies is? Lees dan gauw verder! 

Over betonstaal

Beton wordt gemaakt met een combinatie van het bindmiddel cement en één of meerdere toeslagmaterialen zoals zand of grind. Het is een kunstmatig geproduceerd materiaal maar het lijkt erg op steen. Mede daarom is het zo populair voor woningen: het geeft de illusie van een stenen woning maar dan steviger. Beton kan bovendien veel drukkrachten aan en is dus perfect voor fundering. De trekkrachten vang je op met betonstaal.

Betonstaal is een stalen constructie die je als het ware in het cement aanbrengt. Betonstaal bestaat in veel vormen, zoals in de vorm van betonmatten. Dat zijn matten van keihard staal die mazen bevatten. Die mat wordt in het beton aangebracht voor het opdroogt. Zo kan het beton die heftige trekkrachten ook opvangen.

Wat gebeurt er zonder betonstaal?

Betonstaal heeft dus een behoorlijk belangrijke functie als het gaat om het functioneren van beton. Die trekkrachten kunnen namelijk vervelende situaties veroorzaken. Het beton kan door trekkrachten scheuren gaan vertonen. Dat is niet alleen lelijk, maar ook gevaarlijk. Scheuren kan betekenen dat het beton op instorten staat. Betonstaal is dus in veel situaties onmisbaar.

Betonstaal kent veel namen

Er zijn veel termen om de wapening van beton aan te duiden en ze worden veel door elkaar heen gebruikt:

?  betonstaal
? betonijzer
? gewapend beton
? betonmatten

Vaak is zo’n wapening gemaakt van staal in de vorm van staven, matten of korven. Deze materialen worden gemaakt door staven aan elkaar te lassen. Het vormen van de betonmatten is een nauwkeurig werkje: de afmetingen en dikte moet precies goed zijn om de krachten op te vangen waar het beton mee te maken krijgt.

Er zijn wettelijke eisen over betonstaal

Je hebt niet zomaar de vrije hand als professional als het op het bouwen met beton aankomt. Om ongelukken en andere vervelende situaties te voorkomen is er behoorlijk veel regelgeving in Nederland op het gebied van de bouw. Dat geldt ook voor de dikte en samenstelling van beton en betonstaal. Omgaan met beton in ontwerpen, toepassen en gieten is daarom een zeer specialistische klus waar veel ervaring en opleiding voor nodig is.

Er zijn alternatieven op staal

Betonstaal is sinds jaar en dag gebruikt voor de wapening van beton maar we merken steeds vaker dat er alternatieven worden gebruikt. Koolstofvezels kunnen bijvoorbeeld hetzelfde doel dienen. Deze zijn ook sterk en kunnen veel druk verdragen. Zelfs glasvezels worden steeds vaker gebruikt wanneer staal niet gewenst is. Het grootste voordeel van deze materialen is dat ze geen elektriciteit kunnen geleiden. Bij sommige constructies is dat van groot belang.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie