Afbeelding
Herinrichting

Nieuwe plannen Noordewierweg: sneller, groener, snelheidsduivels geweerd

15 juni 2021 om 10:25 Partnercontent

In 2019 werd de veiligheid van de Amersfoortse wegen onderzocht en bleek dat de Noordewierweg het gevaarlijkste stukje asfalt van de stad is. Buurtbewoners, de gemeente en Werkgroep Noordewierweg Verbindt dringen al jaren aan op een aanpak. Op 27 mei werden de plannen besproken: de Noordewierweg moet veiliger en groener worden. Snelheidsduivels moeten er niet welkom zijn.

Hopen dat het goed ging

Het is belangrijk dat de herinrichting van het tracé niet alleen een aangelegenheid is van het stadsbestuur, alvorens de bewoners erbij worden betrokken. Dat was in het verleden vaak wel zo. Een zorgeloze rit over het traject was voorheen een zaak van voorzichtig rijden, hopen dat er geen sluipverkeer van en naar Soest met bovengemiddelde snelheid de veiligheid in gevaar bracht en in het achterhoofd nog maar eens de autoverzekering vergelijken. Hopen dat het goed ging, dus. Maar nu is er sprake van actieve bewonersparticipatie voordat er beslissingen worden genomen, mede dankzij Werkgroep Noordewierweg Verbindt.

Plateaus met ‘pleinachtige’ structuur

“Hard rijden heeft straks geen zin meer, want als je hard optrekt, ben je voor je het weet weer bij het volgende verhoogde plateau,” meldt woordvoerder Bets Beltman. Een schets laat zien dat de huidige Noordewierweg behoorlijk gaat veranderen. Verhoogde plateaus worden op vijf plekken aangebracht, drie ervan hebben een zogenaamde ‘pleinachtige’ structuur. De plateaus komen te liggen

bij Puntenburg en ter hoogte van de Emmaüskerk en het Isseltseveld. Twee andere, iets kleinere plateaus komen er tussenin te liggen. Deze nieuwe situaties worden opgesierd door plantenbakken en ook de rest van de Noordewierweg wordt van meer groen voorzien. En, niet in de laatste plaats: het asfalt maakt plaats voor klinkers.

Onaantrekkelijk geheel voor snelheidsduivels

Op deze manier hoopt de gemeente in samenwerking met Noordewierweg Verbindt het hele stuk weg veiliger te maken voor auto’s en fietsers, terwijl het een onaantrekkelijk geheel wordt voor snelheidsduivels. Het Soesterkwartier moet goed bereikbaar blijven, maar sluipverkeer tussen Soest en Amersfoort wordt ontmoedigd. Gehoopt wordt dat deze automobilisten voor de Amsterdamseweg kiezen. De nieuwe inrichting moet van de Rivierenbuurt en de Bloemenbuurt ook weer één geheel maken, het stuk asfalt lijkt nu meer als afscheiding tussen de twee wijken te dienen.

Klaar in 2022

Er wordt al jarenlang door bewoners van het Soesterkwartier geklaagd over de onveilige Amersfoortseweg. In juli vorig jaar werd aangekondigd dat er 13,5 miljoen euro in de wijk geïnvesteerd gaat worden door de provincie Utrecht, ook omdat zich daar veel armoede en andere sociale problemen voordoen. Een groot deel van dat bedrag, 5,25 miljoen om precies te zijn, wordt daarbij gereserveerd voor verkeer. Men streeft ernaar de plannen in 2022 uitgevoerd te hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie