Afbeelding
Nieuw natuurgebied

Nieuw natuurgebied bij Soest en Amersfoort

9 juni 2021 om 11:48 Partnercontent

De Stentor en het Algemeen Dagblad koppen enthousiast over ‘vlinders, reeën en heerlijk recreëren’: het nieuwe natuurgebied op de grens van Soest en Amersfoort is landelijk nieuws. Het 19 hectare metende terrein is een compensatie voor de natuur die verloren ging voor het aanleggen van de Westelijke Randweg en de aanpassingen van Knooppunt Hoevelaken. 

Compensatie voor geleden natuurschade

Zoals vermeld dient het natuurgebied om de verloren gegane bomen bij de aanleg van de Westelijke Randweg te compenseren. Dit heeft al jaren onenigheid opgeleverd binnen de gemeente. De overige 15 hectare volgen daarna, om tegemoet te komen aan de natuurlijke schade die door de uitbreiding van Knooppunt Hoevelaken is geleden. Het aanleggen van wegen, maken van vliegreizen of organiseren van Formule 1-races gaat anno 2021 vaak gepaard met duurzame compensatie. Op kleine schaal kiezen mensen voor groene stroom voor hun huishouden, biologisch vlees of elektrisch rijden om hun ecologische voetafdruk te compenseren. Vergelijk huishoudelijk energieverbruik met de aanleg van een complete snelweg en het rekensommetje is snel gemaakt. Men ontkomt niet aan de nu geldende compensatiegedachte. Anders worden de duurzaamheidsinspanningen van heel wat huishoudens tevergeefs. 

Flora en fauna

De Stentor en het Algemeen Dagblad weten het al: het gebied moet een verzameling poelen, bomenrijen, sloten, bos en zowel nat als droog grasland worden. De fauna zal onder meer gaan bestaan uit vleermuizen, vlinders, egels, libellen, bunzingen en reeën. Tussen de Birkstraat en de Eem ontstaat zo een nieuw stukje ongerepte natuur, waar wandel- en fietspaden worden aangelegd ter recreatie. De ruimtelijke procedure start in juni, zodat de komst van het gebied mogelijk wordt. Indien er geen vertraging komt, wordt komend najaar begonnen met de aanleg van 4 hectare bos van in totaal 19 hectare. 

Ecologische zone

Het wordt een speciale ecologische zone, zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort, Brugt Groenevelt. “Dat komt omdat de zone vanaf de droge zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug naar de lage en drassige polders aan de oevers van de Eem loopt. Er komt een mix van bomen en struiken, afgestemd op de verschillende bodems, dat zorgt voor veel variatie.” De nieuwe, zogenaamde compensatie-bomen hebben een lengte van 80 tot 120 centimeter. Althans, nu nog. De zwarte elzen, zachte berken, zomereiken en diverse soorten wilgen gaan straks welig tieren. Ook worden er struiken aangeplant zoals hazelaar, kornoelje, hondsroos, Gelderse roos, sleedoorn en meidoorn. Deze zijn aantrekkelijk én belangrijk voor vele vogel- en insectensoorten die het moeilijk hebben in Nederland, weet Groenevelt te vertellen. De gemeente is tevens met ProRail in overleg over de aanleg van een ecopassage. Deze moet over het spoor leiden en dienen als brug voor kleine zoogdieren (vossen, dassen, marters) en reptielen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie