Afbeelding
Foto door form PxHere

Letselschadevergoeding berekenen? Hier moet je op letten

23 april 2021 om 12:47 Partnercontent

Een ongeluk zit in een klein hoekje zegt men altijd. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersongeluk, een arbeidsongeval op de werkvloer, of gebeten worden door een hond. Je kunt nog zo goed autorijden of met honden omgaan, maar dat betekent niet dat anderen om je heen dit ook kunnen. Wellicht rijdt er wel iemand achter je die nog maar net zijn of haar rijbewijs heeft, en iedere hond kan soms onvoorspelbaar zijn en uit enthousiasme een snelle beweging maken. Kortom: een ongeluk of ongeval kan iedereen helaas overkomen.

Herken je je in bovenstaande situatie? Ben je onlangs slachtoffer geworden van een vervelend verkeersongeval? Of heb je op de werkvloer een ongeluk gehad waarbij je het slachtoffer was? Dan is het verstandig om eens na te denken over een letselschadevergoeding. Wat dit precies is, hoe je je eventuele vergoeding kunt berekenen en meer leggen we je graag uit.

Hoe kun je de hoogte van letselschade uitrekenen?

Ben je benieuwd naar de hoogte van jouw letselschade vergoeding? Een letselschadejurist kan je helpen bij het berekenen van de hoogte. Maar je kunt hier ook zelf een inschatting van maken. Letselschade berekenen is mogelijk in drie stappen. Door een aantal kritische vragen te beantwoorden over het ongeval, de schade en het herstel is het mogelijk om een realistische inschatting te krijgen van de eventuele schadevergoeding. Let op, het is hierbij belangrijk om de kosten op te geven van zowel materiële als immateriële schade.

Niet vergeten: de vergoeding voor psychisch letsel

Naast een letselschade vergoeding, is het ook belangrijk om na te denken over smartengeld. Dit is de vergoeding voor psychisch letsel. Afhankelijk van de aard en ernst van het letsel, is het mogelijk om de hoogte van smartengeld te berekenen. In tegenstelling tot letselschade is het bij deze vergoeding niet mogelijk om dit te doen aan de hand van een aantal stappen. Smartengeld en de hoogte ervan berekenen is een stuk ingewikkelder. Dit komt omdat het heel persoonlijk is. Iedere situatie is anders en ieder persoon reageert anders op psychisch letsel. Het is daarom raadzaam om de hulp van een smartengeld specialist in te schakelen wanneer je hier meer over wilt weten. Hij of zij kan aan de hand van jouw persoonlijke situatie een berekening maken en deze vervolgens ook direct claimen.

Welke gegevens zijn nodig om dit te kunnen berekenen?

Om de hoogte van smartengeld te kunnen berekenen, is veel informatie nodig. Allereerst is de aard en ernst van het letsel belangrijk. Gaat het bijvoorbeeld om tijdelijk letsel? Of is het letsel blijvend? Ook de duur van het herstel, de revalidatie, de mate van geleden pijn, eventuele littekens en de lichamelijke beperkingen als gevolg van het ongeval spelen een belangrijke rol. Daarnaast zijn leeftijd en het geslacht ook van belang, evenals de gevolgen op het dagelijks leven. Op basis van al deze gegevens kan een smartengeld specialist een realistische inschatting maken van het bedrag dat geclaimd kan worden bij de tegenpartij. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie