Afbeelding
Fitness thuis

Sportscholen gesloten, groei thuisfitness branche

19 maart 2021 om 16:06 Partnercontent

In de eerste lockdown periode, de intelligente lockdown in het voorjaar van 2020, waren de sportscholen gesloten. Omdat toen het hele fenomeen Corona nog nieuw en onbekend was, moesten we onze weg vinden in deze situatie. Dat gold ook voor sportscholen. Veel sportscholen boden een online programma waarmee je aan thuisfitness kon doen. Voor de thuisfitness branche betekende dit groei. Vrijwel iedereen die aan thuisfitness wilde gaan beginnen, moest spullen aanschaffen om mee te trainen. De verkoop van fitness matten, dumbells, kettlebells en bankdruk sets nam explosief toe.

Thuis trainen niet ideaal

Door in de huis- of slaapkamer oefeningen te doen die de sportscholen online aanboden, kon je de schade wat betreft de Corona kilo’s nog enigszins in de hand houden. Ideaal was het echter allemaal niet en we konden ons geluk niet op toen de sportscholen, met regels uiteraard, hun deuren weer mochten openen. Er gaat immers niet boven trainen in een goed uitgeruste sportschool met professionele begeleiding binnen handbereik. Tijdens de zomer kon je heerlijk trainen en al snel was je weer op het niveau van voordat alle Corona ellende begon.

Corona crisis zet tegen de verwachting in door

September 2020 werd gezien als het meest waarschijnlijke eindpunt van de Corona crisis. Niets bleek echter minder waar. Na de zomer nam het aantal besmettingen weer snel toe. Nieuwe varianten van het virus dienden zich aan en al snel werden de regels weer aangescherpt. Dit gold ook voor de sportscholen. Binnen een paar maanden moesten de sportscholen wederom hun deuren sluiten en waren we weer grotendeels aangewezen op thuisfitness. De maatschappij bleek zelfs nog verder op slot te moeten dan in het voorjaar van 2020. Alle niet-essentiële winkels moesten dicht en er werd een avondklok ingesteld. Wie zich na 21:00 u zonder ontheffing op straat bevindt, is strafbaar.

Thuis trainen weer de norm

Net als tijdens de eerste lockdown, bieden veel sportscholen tijdens de harde lockdown weer een online programma om thuis te trainen. Daarnaast boden ze vrijwel direct een optie waarbij je volgens een vast schema in kleine groepjes buiten kunt trainen. Zeker in de winterperiode is dit echter niet de meest optimale manier om aan je benodigde trainingsuren te komen. Want hoe je het ook wendt of keert, er is vanwege de regels en avondklok gewoonweg per persoon minder tijd beschikbaar om te trainen. Daarnaast is het niet mogelijk om de fitnessapparaten buiten te zetten. Er zit voor de tweede keer niet veel anders op dan thuis te trainen. Webshops zoals Thuisatleet.nl hadden het dan ook een stuk drukker dan normaal, omdat veel mensen toch graag thuis wilde sporten en fitnessapparatuur in huis willen halen.

Minder perspectief

De situatie ligt in de tweede Corona golf met name mentaal anders dan in de eerste golf. De situatie wordt door veel mensen als behoorlijk uitzichtloos ervaren. De tweede golf is nog niet eens onder controle, of virologen waarschuwen al voor de onvermijdelijke derde golf. De politiek reageert als een kat in het nauw en maakt de spreekwoordelijke rare sprongen. De regels moeten nog strenger en voor sportscholen belooft dat niet veel goeds. Buiten sporten mag onder strenge voorwaarden, binnen sporten op de normale manier is tot nader order uitgesloten. De thuisfitness branche ziet ook nu weer een behoorlijke groei. Mensen die de eerste lockdown met een matje en een halter setje doorgekomen zijn, schaffen nu meer spullen aan. Zeker als je een kamer over hebt, kun je een een compleet krachtstation plaatsen. Hiermee kun je alle oefeningen doen die je ook in de sportschool kunt doen.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Thuis trainen klinkt gemakkelijk, maar zeker als de periode dat je noodgedwongen thuis moet trainen langer wordt, ondervinden veel mensen problemen om gemotiveerd te blijven. Hoe kun je jezelf motiveren om vast te houden aan een trainingsschema? Het beste is om met een of meerdere mensen uit je gezin af te spreken om samen te trainen. Zo kun je je goed aan de regels houden en samen trainen motiveert beter dan dat je alleen aan de bak moet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie