Koppelpoort
Koppelpoort vvv

Amersfoort is ‘European City of the Year’

9 november 2023 om 07:08 Overig Tips van de redactie

AMERSFOORT Amersfoort is door the Academy of Urbanism uitgeroepen tot European City of the Year 2023, meldt de gemeente Amersfoort. In Londen nam wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) de Urbanism Award in ontvangst. De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. ..Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury.

De juryleden van de Academy of Urbanism brachten in september een bezoek aan Amersfoort. Tijdens hun kennismaking met Amersfoort brachten zij per fiets een bezoek aan onder meer de historische binnenstad, Kattenbroek, de Wagenwerkplaats en Vathorst. De jury bezocht ook de andere twee genomineerde steden, het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland. De leden beoordeelden de steden onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, maar kijkt ook naar de sociale cohesie, duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd.

Erkenning

Burgemeester Lucas Bolsius: ,,Er zit generaties lang werk in het bouwen aan een stad. Amersfoort is in 50 jaar enorm gegroeid, gemoderniseerd, maar de historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan. De erkenning in deze award is er wat mij betreft aan al die Amersfoorters die dag in dag uit samenwerken om onze stad zo bijzonder te maken. Van het kleinste initiatief tot aan de verst reikende plannen voor de toekomst zijn Amersfoorters altijd betrokken en actief in hun omgeving.”

Bewonderaars

Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening): ,,De jury heeft Amersfoort beoordeeld op stenen en op mensen, en hoe je beide met elkaar verbindt. En op al die vlakken hebben we veel te bieden. We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs, zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”

Met de winst schaart Amersfoort zich in een rij Europese steden die tot de verbeelding spreken. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. Amersfoort is na Rotterdam in 2015 de tweede Nederlandse stad die de Urbanism Award voor European City of the Year wint.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie