Tertulia, Filosofisch Café met Katleen Gabriels
Tertulia, Filosofisch Café met Katleen Gabriels Henry Krul

Diepgaande Discussies Over Digitale Ethiek bij Filosofisch Café Tertulia Amersfoort

28 september 2023 om 15:17 Overig Deel je nieuws

In een boeiende avond vol filosofische inzichten heeft Katleen Gabriels van de Universiteit van Maastricht het Filosofisch Café in Amersfoort verrijkt met haar betoog over de ethische aspecten van digitale technologie. Voor een goedgevulde zaal nam Gabriels het publiek mee op een reis door de complexe wereld van digitale ethiek en liet ze zien waarom deze kwesties van vitaal belang zijn voor ons allemaal.

Gabriels, auteur van werken als “Onlife: Hoe de digitale wereld ons leven bepaalt” en “Regels voor robots”, benadrukte het belang van bewustwording van de ethische implicaties van het ontwerpen van digitale tools. Ze illustreerde de morele lading van ontwerpen aan de hand van tal van voorbeelden, waarbij ze waarschuwde voor de valkuil van het nemen van de eigen groep als norm.

Een van de centrale thema’s van Gabriels’ betoog was de vergelijking tussen menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie. Ze benadrukte dat snelheid, gegevensverzameling en consistentie niet automatisch betekenen dat AI beter is. Het zogenaamd consistent toepassen van morele regels in verschillende contexten kan tot problemen leiden.

Het hoogtepunt van de avond was een diepgaande discussie over de ethische problemen die gepaard gaan met kunstmatige intelligentie, waaronder kwesties als wie lerende systemen onderwijst, personalisatie, privacy, phishing en vishing, deepfake en meer. Gabriels legde uit dat moraliteit zich niet laat vangen in een beslisboom en dat waarden vaak met elkaar kunnen conflicteren.

Gabriels sloot af met een oproep tot actie, waarbij ze benadrukte dat we de laatste generatie zijn die het onderscheid kan maken tussen online en offline leven. Ze moedigde iedereen aan om verantwoordelijkheid te nemen en de menselijke vrijheid, autonomie en democratie te waarborgen in het digitale tijdperk.

Het Filosofisch Café in Amersfoort bood een inspirerend platform voor deze belangrijke discussie over de ethiek van technologie. Het evenement heeft de deelnemers aangemoedigd om na te denken over hun rol in het vormgeven van een ethische digitale toekomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie