Afbeelding
Jolien van der Geugten

Amersfoortse moeder schrijft eerste kinderboek over huidaandoening ichthyosis

14 april 2021 om 09:39 Overig

AMERSFOORT Het boek Joris de tijger, geschreven door de Amersfoortse Jolien van der Geugten verschijnt begin volgende maand. Het is een vrolijk prentenboek over een jongen met de droge huidaandoening ichthyosis. Samen met de tijger ontmoet hij andere wilde dieren en komt hij erachter dat hij niet de enige is met een bijzondere huid. 

,,Toen mijn zoon naar de basisschool ging zocht ik een positief en krachtig verhaal om zijn klasgenootjes uit te leggen wat hij heeft. Dat vond ik niet, daarom heb ik dit boek geschreven”, vertelt de auteur Jolien van der Geugten uit Amersfoort. Haar zoon wordt regelmatig aangekeken omdat hij altijd een korte broek draagt en schilfers op zijn huid heeft. ,,Sommige mensen stellen een aardige vraag, anderen zie je smoezen. Ik vind het erg belangrijk om kinderen op jonge leeftijd mee te geven dat mensen er allemaal anders uit kunnen zien, ook hun huid”, aldus de moeder. Haar persoonlijke ervaringen verwerkte zij in het boek Joris en de tijger voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

In de maand mei wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor ichthyosis. Dit is een erfelijke huidaandoening, waarbij huidcellen in grote mate worden aangemaakt. Deze cellen komen langzaam los van het lichaam, waardoor er veel schilfers ontstaan. Ichthyosis kent verschillende vormen, waarvan enkele vormen zeldzaam zijn. In Amersfoort zijn drie kinderen bekend bij de Vereniging voor Ichthyosis Netwerken. 

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen dagelijks last van een huidaandoening en ongeveer 1 op de 1000 hebben een vorm van ichthyosis.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie