Afbeelding
Simon Lamme

Onderzoek: ‘BOA’s geven inwoners gevoel van veiligheid, contact politie kan beter’

27 januari 2021 om 12:00 Overig

AMERSFOORT Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de meerderheid van de inwoners in Amersfoort de aanwezigheid van buitengewoon opsporingsambtenaren op straat belangrijk vindt, omdat het hen een gevoel van veiligheid geeft. Wel kan er nog vooruitgang worden geboekt in de zichtbaarheid en strenger worden opgetreden tegen overtredingen, menen zij. 

Behalve hoe inwoners de aanwezigheid van BOA’s op straat ervaren, ‘respectvol, behulpzaam, betrokken en onpartijdig’, is er in het onderzoek ook gekeken naar de samenwerking tussen BOA’s en andere partijen zoals de politie en jongerenwerkers. Hoewel het contact met politie als positief wordt ervaren, kan deze volgens de onderzoekers ,,nog wel worden verbeterd’’ en moeten er nieuwe werkafspraken worden vastgelegd. Het contact tussen wijkboa’s en jongerenwerkers is goed, wijst het onderzoek uit. 

FUNCTIONEREN De inzet van BOA’s in de openbare ruimte is beoordeeld als ,,over het algemeen goed.” De gemeente Amersfoort doet zelfs in vergelijking met andere gemeenten goed wat betreft de prioritering. Zo bepalen boa’s in grote mate welke onderwerpen en meldingen prioriteit hebben. De BOA’s worden omschreven als ‘street-level bureaucrats’, omdat ze hun dagelijkse werkzaamheden laten afhangen van het soort en aantal meldingen dat binnen komt en de zaken die ze zelf in de wijk zien. De praktijk wijst echter uit dat veel van die opgepakte zaken vallen onder de zogeheten ‘top-10’ van handhavingthema’s die de gemeente als prioritieit ziet. 

Volgens de onderzoekers is er overigens aanleiding om opnieuw ,,met boa’s een gesprek te voeren over uitbreiding van de uitrusting”. Bij uitbreiding van uitrusting kan gedacht worden aan een standaard bodycam en wapenstok. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie