Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

Belastingdienst

Overig

Kom de laatste weken tijdens fietstochtjes en op terrassen veel oud-collega’s van de Belastingdienst tegen. Dan moeten we altijd effe stilstaan bij onze schitterende carrières bij deze overheidsdienst. Bij hele ouwe collega’s gaat het over hun periode bij de dienst, toen nog in een gebou                                                                                                                                        Wijzigingen opslaan                                                            w op de Prins Hendriklaan. In het statige pand zetelt nu ‘Sociëteit Amicitia’. De meesten hebben echter de mooiste herinneringen aan het Inputplein waar de Belastingdienst Particulieren, Ondernemingen en Douane onderdak hadden.

Als op het terras van Dara opeens oud-collega Bert op ons afkomt, gaat het gelijk over die goeie ouwe tijd. ,,Weet je nog dat we in het bestuur van de personeelsvereniging zaten, heerlijke avonden hebben georganiseerd?” ,,Ja Bert, dat weet ik nog als de dag van gisteren." We hadden zelfs een keer een show gegeven als ‘Chippendales’. De dames mochten ons ontblote bovenlijf onder luid gejoel insmeren. U snapt wel dat bij uw stukkiesschrijver, tevens kersengek, de dames zich verdrongen om hem te mogen insmeren. Stonden we te draaien, met de toen nog soepele heupen te wiegen op een geïmproviseerd podium. Vraag me af of dat tegenwoordig nog kan/mag maar was in die tijd een absoluut hoogtepunt in mijn belastingloopbaan.

Ook met Ed stond ik op de Koppelbrug lekker die vervlogen tijden op te halen. Gaat vrijwel altijd over borrels, feesten en de onvergetelijke sportdagen. Maar mijn mooiste periode kwam ter sprake als ik Ad, Eibert, Ruud, of douaneambtenaren Harrie en Henk tegen het lijf loop. Het toenmalige ontvangkantoor stond op de plek waar nu Gamma is gevestigd op de Amsterdamseweg. Beheerde er tevens de kantine boven, deed inkopen bij kruidenier Anton Nijenhuis in de Spaarnestraat. De heerlijkste dagen voor mij waren toch de dagen dat de omzetbelasting moest worden afgedragen. Liep ik expres vrolijk fluitend langs de lange rij wachtenden met plastic zakjes, dikke portemonnees en buiktasjes. Vooral de opmerkingen van de toenmalige kroegbazen waren hilarisch. ,,Mag het wat minder vrolijk De Keijzer”, of ,,Hou ik jou weer aan het vreten, geinponem”, of ,,Kan die fluit uit, slik hem anders in."

Prachtige tijd was dat met deurwaarders die binnenkwamen met de mooiste verhalen. Douaniers die smeuïg konden vertellen als er ergens weer drank of goederen in beslag waren genomen. Zaten er nog gewoon aan het loket medewerkers (m/v) die je wat kon vragen, bellen om advies, een afspraak kon maken om je aangiftebiljet in te vullen. Terwijl ik geamuseerd dit stukkie tik neem ik na elke regel een grote zoete verrukkelijkekers van lokale kersenkweker ‘Bloeidaal’. Steun hiermee de lokale ondernemer want het is nog steeds héél hard nodig. Als ik Bert op het terras eens goed bekijk heeft hij niet meer dat goddelijke lijf van die vroegere ‘Chippendale’. Ben zelf al jaren mijn sixpack kwijt, had ik maar meer broccoli, bloemkool, bieslook en bleekselderij moeten eten!

Joop de Keijzer.

advertentie