Gidsen in Amersfoort
Gidsen in Amersfoort Rinus van Denderen

Drukke zondag in Amersfoort in foto’s: gidsen, aanpassing Varkensmarkt, betonblokken op Eemplein en drukbezocht beeld

18 februari 2024 om 13:48 Overig

AMERSFOORT Wie zondag 18 februari door de stad liep kon er niet omheen. De aanpassing van de Varkensmarkt, Amersfoortse gidsen, betonblokken op het Eemplein en het drukbezochte beeld Stille Strijd op het Eemplein.

De Varkensmarkt wordt door de aannemer op verzoek van de gemeente grondig aangepakt. Het plein vormt een verbindende schakel in de stad. De containers worden verplaatst en de fietsen kunnen straks ook niet meer op het plein worden geparkeerd. Tot 12 april is er verkeershinder door de werkzaamheden. Daarna kunnen bezoekers weer genieten van de rust.

Er waren op het Eemplein, de drukke rotonde De Nieuwe Poort, veel verkeersproblemen. Ook vaak ongelukken door de onoverzichtelijke verkeerssituatie. Dus besloot de gemeente om betonblokken te plaatsen om de verkeersstromen overzichtelijker te maken met ook meer haakse kruisingen. Er kwam veel commentaar en op deze tijdelijke maatregelen.

Het was een experiment van de Gemeente Amersfoort om te kijken of het veiliger kon. De betonblokken liggen er nu een half jaar en de gemeente is tevreden met de resultaten. Wethouder Bijlholt, van verkeer, zegt dan ook: ,,De verkeersveiligheid is verbeterd en het is een op maat oplossing voor de lange termijn.” De tijdelijke maatregelen worden definitief, maar niet met betonblokken is besloten. Dit zal op een andere wijze worden gerealiseerd.

Op 12 februari werd het beeld op het Eemplein geplaatst. Het grote beeld van een ineengedoken jongen trekt dagelijks veel bekijks van de mensen die er  langs lopen of er speciaal naar toe gaan. ,,Het beeld zegt veel. Je kan er van alles bij bedenken maar in alle gevallen is het triest vooral als er jonge mensen uit het leven stappen”, zegt een oudere dame. ,,Zo hoort het niet te gaan.” Het beeld maakt veel los. Ook worden veel mails gestuurd naar de maker Sakia Stolz. Er is zelfs een facebookgroep opgericht door mensen die kinderen zijn verloren. Er worden nog steeds bloemen, kaarsjes en knuffels bij het beeld achtergelaten. Wie het beeld van dichtbij wil zien, krijgt tot 26 februari de kans.

Wie zaterdag 18 februari door de stad liep, kon er niet omheen. Overal kwamen bezoekers ze tegen: de Amersfoortse stadsgilde Gidsen met groepen bezoekers om zich heen. De Stadswandelingen kunnen iedere dag geboekt worden om de sfeer van de middeleeuwse binnenstad, van de oude straatjes, pleinen en grachten te proeven.

Aanpassingen Varkensmarkt
Aanpassingen Varkensmarkt
Aanpassingen Varkensmarkt.
Beeld Stille Strijd op Eemplein
Beeld Stille Strijd op Eemplein
Beeld Stille Strijd op Eemplein
Gidsen in Amersfoort
Betonblokken op Eemplein
Betonblokken op Eemplein
Betonblokken op Eemplein.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie