Afbeelding
Pixabay
Ingezonden

Aapjes kijken of dierentuin als toevluchtsoord

5 november 2020 om 15:11 Opinie

Sympathiek en zinvol dat dierenactivisten zich inzetten voor dierenwelzijn. Dat is nodig gezien de dierenmishandeling en de misstanden bij de industriële vleesverwerking. Ook zijn er ‘dierentuinen’ waar dieren in te kleine hokken leven en slecht worden behandeld: dieren hier hebben veel last van stress, te weinig beweging en lichamelijke klachten zoals vetzucht. In dit soort verblijven krijgen dieren slecht te eten en te drinken en dienen louter ter vermaak.

Ik heb de indruk dat Dierenpark Amersfoort dieren een verantwoord verblijf bieden. Zo is het dierenpark lid van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (opgericht in 1966), de overkoepelende organisatie voor de 13 grootste Nederlandse dierentuinen die nauw samenwerken op het gebied van educatie, recreatie, natuurbescherming en onderzoek. Het zou ideaal zijn als dit alles in een natuurlijke habitat zou gebeuren, maar de wereld is niet feilloos. Een goed dierenpark heeft zijn voordelen. Zo worden in gevangenschap dieren beschermd tegen mensen. Ook de bekende chimpanseespecialist Jane Goodall ziet daar wel wat in. Chimpansees hebben het namelijk steeds moeilijker in het wild.

Hoe treurig het ook is, de dierentuin kan volgens Jane Goodall weleens de meest veilige plek op aarde worden

Hoe treurig het ook is, de dierentuin kan volgens haar weleens de meest veilige plek op aarde worden. Boskap, handel, infectieziekten, verwonding en de jacht bedreigen hun voortbestaan. Dieren gevangen houden is dus niet alleen voor vermaak, zoals de dierenactivisten stellen. Gezinnen en kinderen vinden het amusant om chimpansees te zien, maar chimpansees zijn er ook voor educatie van de bezoekers. Zo kan de bezoeker iets van milieuwelzijn worden bijgebracht of over dierengedrag in gevangenschap en wild. Ook kan in dierentuinen chimpanseegedrag worden bestudeerd en chimpansees worden gefokt voor andere dierentuinen of soms voor uitzetten.
Dieren houden is al sinds mensenheugenis het geval, getuige het houden van honden. Als dieren goed behandeld worden en een goed verblijf hebben, is daar verder niets op tegen.

Dat chimpansees ontsnappen uit hun verblijf en dat dierenwelzijn dat als teken ziet dat chimpansees het in de dierentuin niet bevalt, is ook te kort door de bocht: territoriale driften en uitdaging zoeken kan een rol spelen. Dat ze moeten worden doodgeschoten is een tragisch bedrijfsongeval en was nodig om bezoekers, waaronder kinderen te beschermen. Wel spijtig. Maar helaas is er geen ideale wereld waarin chimpansees en mensen broederlijk naast elkaar leven. Ik verwacht dat dierentuin belangrijk zullen blijven gezien de toenemende biotoopaantasting.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie