Docenten voor de Kamperbinnenpoort: Eric Ivens ,Bart Mutsaers, Wim van der Mark en Elizabeth Stanley.
Docenten voor de Kamperbinnenpoort: Eric Ivens ,Bart Mutsaers, Wim van der Mark en Elizabeth Stanley. Vua

Volksuniversiteit biedt veelzijdig programma in nieuwe seizoen

13 juli 2021 om 14:15 Onderwijs

AMERSFOORT ,,We kijken met optimisme naar de toekomst”, zegt Jan Landsheer, voorzitter van de Programma Commissie van de Volksuniversiteit Amersfoort. Dit blijkt wel uit de lange lijst met activiteiten op de website. Een mooi aanbod na een lange periode van stilte door de corona-pandemie.  

,,Ondanks deze tegenslag komen we sterk terug. We zijn dit jaar op zoek gegaan naar meer talent uit Amersfoort en omgeving”, aldus Jan Landsheer. Twee voorbeelden: een serie van vier lezingen over de geschiedenis van Amersfoort door mensen die echt alles weten over de stad. En een lezing in het Rietveldpaviljoen door architect Johan Galjaard over 25 gebouwen in Amersfoort. De Volksuniversiteit verwelkomt graag nog meer sprekers en docenten met inspirerende verhalen die hun kennis willen delen met anderen. 

ZELFONTPLOOING De VUA is in 1920 opgericht voor wat toen volksverheffing heette. Nu gaat het om ‘zelfontplooiing’. Wat in al die jaren hetzelfde bleef is de lage drempel om deel te nemen aan alle activiteiten. ,,We stellen geen toelatingseisen, iedereen is welkom. De Volksuniversiteit is een plek waar je in een ontspannen sfeer samen met anderen kunt leren”, aldus Jan Landsheer. 

Voor het eerst bieden we dit jaar Chinees aan

VREEMDE TALEN In het aanbod aan vreemde talen weerspiegelt zich de vernieuwingsdrang. Taalcoördinator Marjolein Hassink hierover: ,,Voor het eerst bieden we dit jaar Chinees aan. We spelen hiermee in op de toenemende rol van China op het wereldtoneel. We merkten vooral dat mensen uit de zakelijke wereld hiervoor contact met ons zochten.” De actualiteit in het aanbod is terug te zien in de cursus Lekker schaken voor beginners. De docent Wim van der Mark reageert hiermee op de populariteit voor deze sport door de film The Queen’s Gambit. Een ander voorbeeld is de actualiteit die in Gesprek aan de Eem wordt behandeld: Wat eten we in 2030? De Volksuniversiteit gaat op 7 oktober in gesprek met Jan Huijgen (filosoof, boer en winkelier van de Eemhoeve), Han Wiskerke (hoogleraar in Wageningen) en Merijn van Elsäcker (bedrijfsleider PLUS Amersfoort). Met dit veelzijdige aanbod laat de Volksuniversiteit zien van alle markten thuis te zijn.

De Volksuniversiteit Amersfoort bestaat sinds 1920 en wil een laagdrempelige instelling zijn waar iedereen in een ontspannen sfeer kan leren. Naast het leren is ook de ontmoeting belangrijk.
De organisatie bestaat uit vrijwilligers, is onafhankelijk en ontvangt geen subsidie.
De Programma Commissie komt graag in contact met nieuwe docenten en sprekers. Het bestuur komt graag in contact met nieuwe vrijwilligers. E-mails sturen mag naar: info@vuamersfoort.nl.

Op de website www.vuamersfoort.nl staat het volledige programma en kan men zich inschrijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie