De onthulling van de boot van het TU Delft Solar Boat Team.
De onthulling van de boot van het TU Delft Solar Boat Team. TU Delft

Laura Hurenkamp uit Amersfoort onthult eerste vliegende waterstofboot ter wereld

10 mei 2021 om 20:36 Onderwijs

AMERSFOORT Het TU Delft Solar Boat Team heeft maandag de eerste vliegende waterstofboot ter wereld onthuld. De onthulling werd gedaan door de Amersfoortse Laura Hurenkamp, samen met Jan Terlouw.

Hurenkamp is na het behalen van haar diploma aan het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort begonnen aan de studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Dit jaar heeft zij haar studie aan de kant gezet om als Exposure Manager mee te werken aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team. Het team zet dit jaar een grote stap met hun plan om een boot te ontwerpen, bouwen en racen die vaart op waterstof.

Maandag 10 mei is het resultaat van maandenlang hard werken onthuld: de eerste vliegende waterstofboot van het TU Delft Solar Boat Team. De feestelijke onthulling vond plaats bij het Maritiem Museum Rotterdam, waar ook de Solar Boat van het 2016 team als museumstuk hangt. Simone, de team manager, trapte af met een introductie van het team en een samenvatting van de afgelopen maanden waarin de studenten hard hebben gewerkt. Daarna doopte Jan Terlouw de boot en vertelde hij iets over zijn visie op duurzaamheid in de maritieme sector. 

,,Onze twintig studenten zijn sinds vorige zomer fulltime bezig met het ontwerpen en bouwen van onze eerste waterstof aangedreven boot”, meldt de TU in een persbericht. ,,Na al het denkwerk lag het ontwerp klaar in januari. Het werd duidelijk dat het team de drie rompen van een oudere Solar Boat die in 2019 wereldkampioen werd zou hergebruiken. Een enorme trimaran wordt uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot niet alleen te laten varen, maar ook te laten vliegen. In de afgelopen maanden hebben onze teamleden de handen uit de mouwen gestoken en zijn deze plannen op papier realiteit geworden. Er is gelamineerd, geboord, gesoldeerd, geplakt, noem maar op. Met andere woorden, er is alles aan gedaan om nu met trots het eindresultaat te kunnen presenteren.”

In de weken na de onthulling zal de boot voor het eerst te water gaan. ,,De komende tijd zullen onze studenten de boot blijven testen en verbeteren in de haven van Rotterdam. Dit alles om met een veilige en zo efficiënt mogelijke boot te kunnen racen in de Open Sea Class in Monaco komende zomer. Binnen deze wedstrijd focust het team zich op de endurance race. Langzaamaan worden de andere teams die mee zullen doen bekendgemaakt. Het is een ambitieuze doelstelling. Er zal niet alleen geracet worden tegen studenten, maar ook tegen commerciële partijen. Er moeten nog grote stappen worden gemaakt, maar het team zal vol vertrouwen hard blijven werken om dit doel te behalen. Drie teamleden zullen de rol van piloot op zich nemen en zo de boot naar de overwinning varen op open zee.”

Laura Hurenkamp van het TU Delft Solar Boat Team.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie