De Volksuniversiteit Amersfoort viert dit jaar haar honderdjarig bestaan.
De Volksuniversiteit Amersfoort viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. Remko Schotsman

Een leven lang leren met Volksuniversiteit

28 februari 2020 om 07:30 Onderwijs

AMERSFOORT Groot geworden door het aanbod aan buitenlandse talen beleeft de Volksuniversiteit Amersfoort dit jaar haar honderdjarig bestaan. Maar liefst veertien talen worden er inmiddels aangeboden op verschillende niveaus. Daarnaast groeit het aantal lezingen en workshops die aansluiten bij de actualiteit. Bestuurslid Jan Landsheer: ,,Onze laatste aanwinst is de nieuwe activiteit Verdieping & Dialoog. We hebben hiervoor een speciale redactie samengesteld die de bijeenkomsten gaat voorbereiden. Dat is veel werk, maar het draagt wel bij aan echte verdieping."

Enkele keren per jaar staat tijdens een grote publieksbijeenkomst een actueel thema centraal. Hiervoor wordt steeds een bekende spreker uitgenodigd, die door Nico Postma wordt geïnterviewd. Het publiek kan vervolgens reageren. Op 11 maart is de eerste editie in de Aegtenkapel. Voorzitter Marianne van Omme: ,,Wij snijden graag maatschappelijke thema's aan en bieden deelnemers de mogelijkheid om mee te doen aan het gesprek. Zo kunnen we leren van elkaar. Dit past heel goed bij waar wij als Volksuniversiteit voor staan: een leven lang leren."

In het kader van 75 Jaar Vrijheid verzorgt de Volksuniversiteit meer activiteitenDe voorzitter heeft zich daarom ingespannen om Jolande Withuis naar Amersfoort te halen. Zij schreef het boek 'Raadselvader. Kind in de Koude Oorlog' over haar naoorlogse jeugd in een communistisch gezin. De auteur geeft op 11 maart haar visie op de vraag: waar staan we sinds de Tweede Wereldoorlog na 75 jaar vrijheid? Vrijheid was een kerngedachte maar niet iedereen dacht daar hetzelfde over. Na afloop reflecteert Patrick Nederkoorn op deze thema's. Ook zullen er raadsleden aanwezig zijn die door Nico Postma bij het gesprek betrokken worden. ,,Dit belooft een zeer levendige avond te worden", aldus Landsheer. In juni volgt een tweede bijeenkomst over stad en platteland. In november gaat het over het behoud van het leven op aarde en de grenzen aan de groei.

In het kader van 75 Jaar Vrijheid verzorgt de Volksuniversiteit meer activiteiten. Op 1 maart vertelt historica Ingrid de Zwarte het verhaal van de Hongerwinter. Zij laat zien dat het niet alleen de bittere kou was die voor velen de winter van 1944-1945 tot een drama maakte. Na afloop is er een proeverij. Kookdocente Willemien Schipper laat deelnemers kennis maken met gerechtjes en warme dranken uit de oorlog. Dick van Faals, programmamedewerker, heeft met het Mondriaanhuis een speciale activiteit voorbereid. Kunsthistorica Diana Kostman, onder meer bekend om haar kennis over Entartete Kunst, verzorgt een lezing en rondleiding over Mondriaan en de Tweede Wereldoorlog. ,,Wie wil weten waarom Piet Mondriaan tijdens de oorlog in Amerika verbleef, moet zeker komen."

Activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid
- 11 maart: Waar staan we na 75 Jaar Vrijheid? Met Jolande Withuis. Aegtenkapel, entree 10,00 euro, aanvang 19.30 uur.
- 1 april: Het verhaal van de Hongerwinter, lezing Ingrid de Zwarte. Eemhuis, entree 5,00 euro, aanvang 15.00 uur.
- 21 april: Lezing Mondriaan en WOII. Mondriaanhuis, entree 18,50 euro, aanvang 15.00 uur.

Aanmelden via de website: www.vuamersfoort.nl.
Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie