Afbeelding
Jolanda Denekamp

Damwanden Eem tussen Amersfoort en Baarn vervangen

28 september 2021 om 15:37 Nieuwbouw

AMERSFOORT De Eem tussen Amersfoort en Baarn krijgt nieuwe damwanden op zes locaties. Vanaf 1 oktober voert aannemer Van Leeuwen G.W.W. de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie Utrecht. De vervangingsklus duurt naar verwachting tot eind maart.

De werkzaamheden worden voornamelijk uitgevoerd vanaf het water waarbij er voor de scheepvaart lichte hinder kan zijn. Het wegverkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden. 

De werkzaamheden betreffen het vervangen van circa 860 meter houten en stalen damwanden door duurzame stalen exemplaren. Het gaat om een locatie nabij de uitstroom van het Valleikanaal in de Eem in Amersfoort. De ander locaties bevinden zich in de buurt van Baarn: Ocrieteiland (werkterrein provincie Utrecht), ‘Grimmestein’ (net ten zuiden van de A1), ‘Hoogerhorst’ (tegenover de Verlengde Hooiweg), eiland ‘Zeldert’ (ter hoogte van de weg Zuidereind) en zuidzijde Baarn ter hoogte van de straat ‘Het Jacht’.

Bij de uitloop van het Valleikanaal wordt de stalen damwand vervangen door een nieuw exemplaar. Het vrijgekomen materiaal dat nog geschikt is, wordt hergebruikt op de locatie Ocrieteiland.

De vervanging van de zes damwanden maakt deel uit van het plan om in 2030 alle houten damwanden in de Eem vervangen te hebben en de Eem ook voor de toekomst bevaarbaar te houden voor beroepsvaart. De afgelopen jaren heeft de provincie al heel wat meters gemaakt. Tussen 2022 en 2030 is er nog 6.000 meter te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie