Afbeelding
asd

Amersfoort heeft nu een 'centraal'

16 december 2019 om 09:20 Nieuwbouw

AMERSFOORT Station Amersfoort heet sinds maandag 16 december officieel Amersfoort Centraal. ,,Dat gaat niet alleen om een paar letters of de naam; het is meteen de symbolische start van de ontwikkelingen in het stationsgebied", schrijft de gemeente.

Wethouder Buijtelaar onthulde met Prorail-regiodirecteur Kees Rutten en NS-regiodirecteur Irma Winkenius de letters 'Centraal' op de gevel van het station. Vanaf deze week stoppen er ook meer treinen op Amersfoort Centraal met zes (in plaats van vier) intercity's per uur van en naar Utrecht en een verbeterde spitsverbinding met Harderwijk. Begin december nam de gemeenteraad het voorstel aan voor de bouw van een ondergrondse fietsenstalling bij het station, voor ruim vijfduizend fietsen. Ook wordt geïnvesteerd in het hele stationsgebied en komt het nieuw te bouwen stadhuis in de nabijheid van het station te liggen.

,,Wat mij betreft is Amersfoort Centraal een markering van de schaalsprong van deze stad", zei verkeerswethouder Hans Buijtelaar. Amersfoort groeit richting 2035 met meer dan 10 procent tot zo'n 170.000 inwoners is de verwachting. De ligging 'op de hoek van de randstad' en verbindingen met de rest van het land zijn daarbij cruciaal om iedereen rond dit knooppunt in Midden-Nederland mobiel te houden. ,,Dat vraagt om investeringen en keuzes", aldus Buijtelaar: ,,We zetten in ieder geval vol in op de combinatie van trein en fiets en blijven met onze samenwerkingspartners werken aan mobiliteit en bereikbaarheid."

Amersfoort komt met de toevoeging 'Centraal' in het rijtje van acht belangrijke Nederlandse stations die ook zo heten: Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Leiden Centraal, Arnhem Centraal en Eindhoven Centraal. De naam Amersfoort Centraal is met de ingang van de nieuwe dienstregeling op 15 december ingegaan.

Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie