Normale airco te milieuonvriendelijk? Annemarie is bezig met het realiseren van een groene airco

1 aug, 09:00 Natuur en milieu
Awesome Amersfoort
Annemarie de Bruijn neemt haar prijs bij Awesome Amersfoort in ontvangst.
Annemarie de Bruijn neemt haar prijs bij Awesome Amersfoort in ontvangst.

AMERSFOORT Met de warme dagen in het vooruitzicht zoekt Amersfoort graag de verkoeling op. Verschillende huizen hebben airco, maar wat als je een milieuvriendelijke variant wil? Annemarie de Bruijn heeft daarvoor de oplossing: de groene airco. 

Het idee van De Bruijn is simpel: je plaatst bakken met rekken van de gevel af. In de bakken komen klimplanten. Als die planten eenmaal tegen de rekken aangroeien, biedt dat beschutting. Dat vangt de hitte op, waardoor de warmte niet zo makkelijk je huis ingaat. ,,Airco’s slurpen energie en geven zelf ook warmte af. Door vooral van natuurlijke bronnen gebruik te maken, heb je ook minder te maken met de energiecrisis”, licht De Bruijn toe. 

HITTE De Bruijn kwam op dit idee door de hitte in haar eigen huis. ,,Mijn huis is in de jaren 30 gebouwd, waardoor die niet goed is geïsoleerd en erg warm wordt in de zomer. In de schaduw merk je meteen een paar graden verschil. Toen dacht ik: als ik mijn muren voorzie van sch..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.