Afbeelding
Extinction Rebellion

Extinction Rebellion voert actie bij kantoor Staatsbosbeheer tegen ‘greenwashing’ van Shell

Natuur en milieu

AMERSFOORT Extinction Rebellion (XR) heeft maandag bij het kantoor van Staatsbosbeheer in Amersfoort actie gevoerd. Sinds 2019 sponsort Shell Staatsbosbeheer voor de aanplant van bomen en volgens de actievoerders doet Staatsbosbeheer daarmee aan ‘greenwashing’ van Shell. De actievoerders lieten tijdens hun protest zien hoe groen wassen werkt. 

,,Door de samenwerking met Staatsbosbeheer gebruikt Shell het logo van Staatsbosbeheer voor marketingdoeleinden. Dit is greenwashing: onder het mom van ‘zorg voor de aarde’ meet Shell zich een groen imago aan. Alsof het planten van een paar jonge boompjes Shell’s enorme CO2-uitstoot kan compenseren. Ondertussen gaat Shell ondertussen gewoon door met vervuilen, alle alarmerende rapporten over de klimaat- en ecologische crisis ten spijt. XR roept Staatsbosbeheer om zich hiervoor niet langer door Shell te laten gebruiken”, aldus Extinction Rebellion.

GROEN WATER Met een symbolische artistieke actie lieten de ‘rebellen’ bij het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer zien hoe greenwashing werkt. Onder meer gebruiken zij daarvoor een groene kleurstof in nabijgelegen water. ,,Deze kleurstof, uraninezout, is een onschadelijke stof die zich niet aan oppervlaktes hecht en zichzelf binnen enkele dagen afbreekt onder invloed van daglicht”, leggen de actievoerders uit. Zowel de gemeente als Staatsbosbeheer waren van tevoren over de actie geïnformeerd. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie