Afbeelding
Partij voor de Dieren Amersfoort

PvdD vraagt aandacht voor bomenkap met witte lintenactie

Natuur en milieu

AMERSFOORT De Partij voor de Dieren Amersfoort houdt een ’witte lintenactie’ om aandacht te vragen voor bomenkap in Amersfoort. Iedereen kan meedoen door een boom die gekapt gaat worden een wit lint te om te doen, als teken van afscheid. De actie duurt tot en met zondag 9 januari.

Lijsttrekker Christian van Barneveld van de Partij voor de Dieren Amersfoort: “In hoog tempo kapt de gemeente Amersfoort duizenden bomen: voor de westelijke rondweg, bij het vernieuwen van straten, om plaats te maken voor woningen en als gevolg van bos- en bomenbeheer. De gemeente zegt dat er meer bomen bij moeten komen, maar intussen kan het de herplant na de bomenkap niet bijbenen.”

GELDGEBREK Op informatieborden in de stad kondigt de gemeente de kap aan van nog eens 678 bomen. Het gaat om de jaarlijkse kapronde van bomen die ziek zijn of mogelijk gevaar opleveren. Voor elke gekapte boom moet er een
nieuwe boom komen, maar door geldgebrek is onzeker of dat lukt. Dit
blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur op vragen van
gemeenteraadslid Rob Molenkamp

Ook bij eerdere kaprondes werden veel bomen niet vervangen. In de periode 2018-2020 werden 1.590 bomen gekapt. Daarvoor kwamen 322 bomen terug. Voor de 4.000 bomen die in de periode 2011-2017 werden gekapt, zou de gemeente tijdens een grote inhaalslag evenveel nieuwe bomen herplanten. Maar het stadsbestuur schrijft dat “door fors gestegen kosten” vanuit dit project 2.492 bomen zijn herplant.

ACHTERSTAND “Iedereen heeft de bordjes gezien: hier komt een boom”, zegt Christian van Barneveld. “Mooie reclame voor Amersfoort als groene gemeente, maar uit de cijfers blijkt dat er ondertussen alweer een nieuwe achterstand is ontstaan. Niet alleen vanuit de veiligheidskap. Ook voor de 1900 gekapte bomen voor de westelijke ontsluiting zijn nog altijd geen nieuwe bomen geplant.”

Met de symbolische witte lintenactie vraagt de Partij voor de Dieren daarom aandacht voor het verdwijnen van duizenden bomen uit de stad.

MEEDOEN Amersfoorters die mee willen doen, kijken uit naar bomen met een oranje of rode markering. Een oranje of rode stip of kruis wil zeggen dat de boom wordt gekapt. Deelnemers geven zo’n boom een wit lint als eerbetoon en teken van afscheid. Belangrijk: na 9 januari verwijderen de deelnemers zelf hun witte linten weer van de bomen. Wie dat wil, kan een foto van een boom met lint sturen naar amersfoort@partijvoordedieren.nl.

advertentie