Plangebied Zonnepark
Plangebied Zonnepark ROM3D

Start aanleg zonnepark Hoevelakensebeek na de zomer

13 juli 2021 om 12:06 Natuur en milieu

AMERSFOORT Het Nationale Zonne-energie Fonds (NZeF) start na de zomer met de aanleg van het zonnepark Hoevelakensebeek. Dit zonnepark is ongeveer 13,5 hectare groot en ligt tussen de A1 en de Hoevelakense beek. 

Bijna de helft (5,8 ha) van het gebied waar de zonnepanelen komen, wordt ingericht om de natuurwaarden en het landschap te verbeteren, meldt de gemeente Amersfoort in een persbericht. Dit zonnepark biedt ruim 3.500 bewoners, vergelijkbaar met het energieverbruik van alle bewoners van Rustenburg, duurzame zonnestroom. 

De aanleg van het zonnepark staat gepland voor september dit jaar. De komende zomermaanden zijn er al wel voorbereidende werkzaamheden zoals de aanleg van paden, kabels en leidingen en het graven van extra sloten. Als het park begin 2022 in gebruik is, wekt het duurzame stroom op voor minimaal 3.500 huishoudens. Qua uitstoot van CO2 een vermindering van 6.400 ton.

OBLIGATIELENING Wethouder duurzaamheid Astrid Janssen: ,,Met dit zonnepark dragen we niet alleen bij aan een gezondere samenleving. Ook de natuur wordt versterkt en Amersfoortse inwoners kunnen door deelname in obligaties ook financieel meeprofiteren.” Het gaat om een obligatielening van in totaal 200.000 euro. Een bewoner kan geld inleggen waarover hij of zij jaarlijks rente krijgt uitgekeerd. Dit is 4,5 procent over de inleg gedurende een looptijd van maximaal 10 jaar. Deze inschrijving is alleen mogelijk voor inwoners uit Amersfoort en Hoevelaken. Zij kunnen hun belangstelling registeren via www.nzef.nl/zonnepark-hoevelakensebeek en meedoen voor minimaal 500 en maximaal 2.500 euro. De obligatielening zal dit najaar starten.

Bijna de helft van het zonnepark wordt volgens de gemeente gebruikt voor het verbeteren van de natuurwaarden, meer water en herstel van het landschap. Met natuurlijke oevers, extra bomen en verschillende soorten struiken. De bodem tussen de panelen wordt met bloemrijk grasland opnieuw ingezaaid en beperkt gemaaid. Zo wordt de natuurbeleving voor fietsers en wandelaars vanaf de Koedijkerweg beter en wordt het gebied voor insecten en vogels aantrekkelijker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie