Afbeelding
Archief BDU Media

Nieuw beheerplan Bosgebied Berg

Natuur en milieu

AMERSFOORT In 2019 liep het Integraal Beheerplan Bosgebied Berg voor de bosgebieden Klein Zwitserland, Stichtse Rotonde, Belgenmonument en Prins Frederiklaan af. Ook voor het bosgebied Bokkeduinen was een nieuw beheerplan nodig. In 2020 werkte de gemeente daarom samen met een werkgroep van zestien bewoners en belanghebbenden aan een nieuw beheerplan. Met elkaar hebben zij zoveel mogelijk ideeën, wensen en behoeften uit de stad een plek gegeven in het beheerplan bosgebied Berg 2021-2039. Dat is vanaf nu te downloaden op www.amersfoort.nl/beheerplanbosberg.

Wethouder Klimaatadaptatie en Groen, Kees Kraanen: ,,Amersfoort is een prachtig groene gemeente en vanuit de hele regio komen mensen graag naar onze bossen om van de natuur te genieten. Bossen zijn goed voor de luchtkwaliteit en biodiversiteit. Steden met veel groen zijn bovendien beter in staat zich aan te passen aan klimaatverandering. Bos is dus ontzettend waardevol voor de stad. Met het nieuwe beheerplan zorgen we voor duurzaam beheer van het bosgebied Berg, in ieder geval voor de komende achttien jaar.”

Zowel het beheerplan zelf als de manier waarop het tot stand kwam, zijn bijzonder te noemen aldus de gemeente. ,,De intensieve samenwerking tussen gemeente en inwoners als basis voor langjarig beheer, is niet gebruikelijk in Nederland. Ook is iedere Amersfoorter van harte welkom bij de uitvoering van het beheerplan. Daarvoor richt de gemeente onder andere een ‘handen-uit-de-mouwen-werkgroep’ op. Daarnaast wil zij het beheer elk jaar toelichten tijdens een wandeling door het bos voor geïnteresseerden.”

advertentie