Afbeelding
pixabay.com

Amersfoorters kunnen meedenken over transitievisie warmte

28 mei 2021 om 16:11 Natuur en milieu

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort wil samen met partners aan een gezonde, CO2-neutrale en klimaatbestendige stad werken. Een van de maatregelen die hieraan volgens de gemeente gaat bijdragen, is de transitievisie warmte. Deze transitievisie beschrijft de stappen die nodig zijn om tot aardgasvrije wijken te komen. De komende jaren gaat de gemeente hierover met bewoners en bedrijven in gesprek. 

De voorgestelde stappen voor de verschillende buurten en wijken in Amersfoort zijn gemaakt op basis van een aantal uitgangspunten. Zoals dat de voorgestelde oplossingen voor het verwarmen van woningen en bedrijven schoon en effectief zijn. Ook moeten de voorgestelde oplossingen betaalbaar zijn voor bewoners. ,,We weten nog niet alles, daarom is gekozen voor een flexibele aanpak. Iedere vijf jaar actualiseren we de transitievisie warmte op basis van de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden. Door innovatie zullen er de komende jaren nieuwe technieken, mogelijkheden en regelgeving komen”, aldus de gemeente. 

STARTPUNT In de transitievisie warmte is een volgorde van buurten en wijken voorgesteld waarin de gesprekken in de stad plaats gaan vinden. Dat betekent niet dat er al besloten is welk warmtesysteem of welke warmtebron gebruikt moet worden. Of hoe er geïsoleerd kan worden. En ook niet wanneer een buurt aardgasloos wordt. ,,Dit soort keuzes worden pas later, in goed overleg met bewoners en bedrijven uit de buurten en wijken gemaakt. De transitievisie warmte kan daarmee worden gezien als een startpunt, een eerste inventarisatie van kansen en mogelijkheden, voor een gesprek met de buurten en wijken, met als doel uiteindelijk samen tot een goed plan te komen dat bijdraagt aan een aardgasvrije toekomst.”

Tot en met donderdag 24 juni kunnen inwoners reageren op de transitievisie warmte. Alle reacties worden gebundeld in een document en aan de gemeenteraad aangeboden, zodat deze reacties ook meegenomen worden in de bespreking van de gemeenteraad. Op www.amersfoort.nl/aardgasvrij zijn filmpjes en een uitleg te vinden. Op woensdag 9 juni is er een online bijeenkomst waarbij gelegenheid is tot het stellen van vragen. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via het formulier op de site.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie