Blije SoesterwijkWiekers bij het horen van het goede nieuws. Van links naar rechts: (boven) Dirk, Wim, Fedde, (onder) Geert, Jos, Maiken en in het klein Roanne.
Blije SoesterwijkWiekers bij het horen van het goede nieuws. Van links naar rechts: (boven) Dirk, Wim, Fedde, (onder) Geert, Jos, Maiken en in het klein Roanne. SoesterwijkWiek

Bewonersinitiatief SoesterwijkWiek wint prijs voor beste energie-initiatief

21 april 2021 om 18:43 Natuur en milieu

AMERSFOORT Het Amersfoortse bewonersinitiatief SoesterwijkWiek mag zich dit jaar het beste energie-initiatief van de provincie Utrecht noemen. Dat werd dinsdag bekend tijdens de U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst, het jaarlijkse hoogtepunt voor energie-initiatieven in de provincie Utrecht. Maiken Larsen van SoesterwijkWiek nam de prijs van 500 euro digitaal in ontvangst tijdens de live-bijeenkomst vanuit het Provinciehuis. 

De twee andere genomineerden waren de EigenWijkse Energiecoöperatie uit Wijk bij Duurstede en EnergieRijk Houten.

RESPECT De winnaars werden per videoboodschap toegesproken door de Amersfoortse wethouder Fatma Koser Kaya. ,,Al tien jaar lang zijn jullie bezig met plannen om duurzame energie op te wekken,” zei zij. ,,Als het lukt, zijn jullie het eerste bewonerscollectief in de regio dat windmolens realiseert. Windmolens die 100 procent eigendom worden van de bewoners. Jullie hebben de afgelopen jaren heel veel gedaan om hier draagvlak voor te krijgen. Ik heb daar heel veel respect voor. Een mooi voorbeeld van een beweging van onderop.”

Maiken Larsen van SoesterwijkWiek reageerde opgetogen op het winnen van de prijs. ,,We hebben een heel lange weg afgelegd naar hier,” zei ze na het openen van de envelop met de cheque. ,,We zijn al tien jaar bezig en we zijn er nog niet. Intussen is het een hecht clubje mensen geworden dat zich hiervoor inzet. Dus deze prijs is voor ons een enorme ondersteuning.”

ZOEKTOCHT Het idee achter SoesterwijkWiek was tien jaar geleden om de hele Amersfoortse wijk Soesterkwartier duurzaam te maken. Daar hoorde windenergie gewoon bij, vonden de initiatiefnemers. Er begon een zoektocht, die uiteindelijk voerde naar De Isselt, het industriegebied naast het Soesterkwartier. Het plan is om vandaaruit met twee molens 6000 woningen te voorzien van duurzame elektriciteit. 

Dat worden niet de allergrootste molens die nu te koop zijn, maar optimaal passende molens, die toch veel stroom opwekken, volgens het initiatief. Inmiddels is er bijna een overeenkomst gesloten over aankoop van de grond. Er is contact gehouden met alle bewoners die een aandeel willen in de stroom, de ‘molenaars’. Zij moeten de molens samen voor 100 procent in handen krijgen. Daarnaast is er sinds kort de mogelijkheid om ‘tientjeslid’ van SoesterwijkWiek te worden. Meer informatie is te vinden op de website.

De U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de Omgevingsdienst Regio Utrecht in opdracht van U-Thuis. U-Thuis is het samenwerkingsverband van 17 gemeenten in de regio Utrecht die werk maken van energiebesparing bij particulieren. De prijs wordt uitgereikt aan initiatieven zonder winstoogmerk die zich richten op energiebesparing of duurzame energieopwekking in de regio Utrecht. Er wordt hierbij gekeken naar de impact van het initiatief, maar ook naar hoeveel bewoners/bedrijven bereikt zijn. 

Maiken Larsen van SoesterwijkWiek op het moment dat ze de prijs voor het beste energie-initiatief ontving.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie