Afbeelding
Dick Reef

Blauwe borden terug in Hoogland-West

28 januari 2021 om 19:21 Natuur en milieu

HOOGLAND De blauwe borden met daarop de tekst Houd Hoogland-West Groen zijn terug in Hoogland-West. De drie borden zijn afgelopen week geplaatst bij de invalswegen. De borden zijn geplaatst door Flora- en Faunagroep Hoogland-West.

Eind jaren tachtig heeft het comité deze borden ook gemaakt en geplaatst, toen in de strijd tegen de plannen voor grootschalige woningbouw van Amersfoort in dit gebied. Het Comité Houd Hoogland-West Groen is toen begonnen met protestacties en kreeg een groot deel van de Hooglandse bevolking achter zich. Er ontstonden actiegroepen onder de paraplu van dit comité die zich onder meer met de juridische kant van de protesten, maar ook met het breed uitdragen van de natuurlijke- en cultuurhistorische waarde van het gebied bezig hielden. Het protest had zin, want uiteindelijk is de keuze van Amersfoort gevallen op Vathorst. De borden zijn in de jaren erna langzaam verdwenen uit Hoogland-West. 

Om Hoogland-West voor de toekomst te waarborgen en de bewoners in de omtrek te blijven informeren over de waarden van deze streek, is de Flora- en Faunagroep Hoogland-West als enige werkgroep doorgegaan met haar activiteiten. Het ontwikkelen van een Landschapspad, het uitbrengen van verschillende brochures hierover en het organiseren van de jaarlijkse Vuilruimactie, zijn enkele voorbeelden van de initiatieven in de afgelopen 30 jaar.

In die jaren is er ook een knotgroep opgericht die zelfstandig functioneert en in de wintermaanden elke veertien dagen de knotbomen (vooral elzen) in en om Hoogland-West van hun 5 of 6-jarige uitgroei bevrijdt.

Door onder meer het jaarlijks aanvragen en verkrijgen van buurtbudget bij het Hooglands Dorpsteam heeft de Flora- en Faunagroep deze zaken allemaal kunnen realiseren. De laatste bijdrage van dit Dorpsteam is grotendeels besteed aan het maken van drie nieuwe blauwe borden.

Het idee om deze borden weer te herplaatsen is ontstaan in een kleine werkgroep van Platform Hoogland-West, een initiatief in samenwerking met Natuurmonumenten. Nu, tijdens de coronapandemie, is er veel behoefte aan een wandeling, hardloopronde of fietstocht en dan het liefst in een gebied met frisse lucht en ruimte. Als nooit tevoren zoeken mensen rust, ruimte en een frisse neus in de groene gebieden rond Amersfoort. Hoogland-West blijkt voor deze vorm van ontspannen het perfecte gebied te zijn. Er wordt vooral de laatste maanden erg veel gebruik van gemaakt. Reden voor de werkgroep om het belang van deze omgeving opnieuw onder de aandacht te brengen. De Flora- en Faunagroep Hoogland-West heeft dit plan opgepakt en afgelopen week zijn de borden geplaatst met medewerking van enkele leden van de knotgroep.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie