Aankondiging nieuwe boom
Aankondiging nieuwe boom Hans Hubregtse

Het bomenbedrog

Natuur en milieu Deel je nieuws

Deze zomer zijn her en der allerlei bomen omgezaagd die er erg gezond uitzagen. Om 7 uur ’s ochtends rijden dan enkele werkvoertuigen je straat in. Het ene apparaat houdt de boom vast, iemand haalt de kettingzaag erdoor, en neer gaat de boom die in deze warme zomer toch fijn schaduw gaf. En die mijn straat sfeer gaf. Waarom toch?
Dit gebeurt niet alleen in mijn eigen straat. Op de Holkerweg zijn zo 10 mooie bomen ‘omgelegd’. En elders in Amersfoort gebeurt dat ook.

Hoe kan dit met de mooie groene ambities van de Gemeente Amersfoort gerijmd worden? Het verlagen van de CO2-voetafdruk kunnen wij zo wel vergeten.

Op andere plaatsen bij gerooide bomen zie ik bordjes opduiken met het plan om 4000 nieuwe bomen in Amersfoort te planten. Dat leek een aardig plan. Het lijkt nu echter een excuus op voorhand om grote bomen weg te halen. Want vervanging heeft Amersfoort verplicht, zo lees ik op internet.

Tegelijk zie je dat je voor zo’n grote boom eigenlijk minstens 5 bomen terug moet zetten van 18 - 20 cm omtrek op 1 meter hoogte. Lijkt mij nog weinig als je nadenkt over het bladoppervlak: dat is toch een maat voor de CO2-absorptie.

Het verklaart nog niet waarom die bomen weg moesten. Veiligheid? Die bomen laten bij storm nauwelijks een tak los, en staan bovendien op een brede groenstrook. Het lijkt onzinnig.

Duidelijk lijkt dat zowel het weghalen als het plaatsen van 4000 bomen met elkaar te maken hebben. Wellicht moet het bomenplan met de houtverkoop bekostigd worden. Of moeten de omgezaagde bomen als voorraadje dienen voor die smerige biomassacentrale die de Gemeente van plan is.

Omgezaagde bomen Holkerweg
advertentie