Afbeelding
Annette Kempers

Orkestvereniging Amersfoort geeft benefietconcert voor Oekraïne

16 september 2023 om 19:38 Muziek

AMERSFOORT Orkestvereniging Amersfoort geeft op zaterdag 28 oktober een benefietconcert in de Xaveriuskerk in Amersfoort. De leden willen met dit benefietconcert hun steun betuigen aan het Oekraïense volk en de slachtoffers van de oorlog. De Oekraïense bariton Volodomyr Yefimenko en zijn echtgenote, sopraan Tetiana Yefimenko, zullen hierbij optreden. De opbrengst van het concert komt ten goede aan het herstel van het conservatorium van Kharkiv. 

In het conservatorium van Kharkiv werden in vredestijd zo’n 900 studenten opgeleid. Het conservatorium heeft hard hulp nodig voor herstel van de gebouwen en reparatie, onderhoud en vervanging van instrumenten die zwaar te lijden hebben gehad onder de aanhoudende Russische bombardementen en drone-aanvallen. 

Het orkest speelt een compositie van Ludwig van Beethoven uit 1822: Die Weihe des Hauses (De wijding van het huis). Het stuk werd gecomponeerd in opdracht van Carl Friedrich Hensler, de directeur van het nieuwe theater van Wenen in der Josefstadt voor de opening. Het was het eerste werk dat Beethoven schreef na zijn heropleving van het bestuderen van de werken van J.S. Bach en Händel, en hun invloed is daarom te horen in het stuk.

De Oekraïense zangsolisten zullen, begeleid door het orkest, enkele liederen ten gehore brengen: Song to the Moon uit de opera Rusalka van Dvořák, ‘Meine lippen, sie küssen so heiss’ uit Giuditta van Lehar, delen uit Don Giovanni en Die Zauberflöte van Mozart, ‘Couplets du Toréador’ uit Carmen van Bizet en het Ave Maria van Caccini. Tot slot zingen zij het Oekraïens volkslied.

Het concert vindt plaats op zaterdag 28 oktober in de Xaveriuskerk. Kaarten zijn voor 17.50 euro verkrijgbaar via de website: www.orkestverenigingamersfoort.nl. Het orkest is ook een crowdfundingsactie gestart voor de opbouw van het conservatorium in Kharkiv. Doneren kan via deze link: https://www.doneeractie.nl/wederopbouw-van-het-conservatorium-in-charkiv/-80320 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie