Afbeelding
Amersfoort World Jazz Festival

Amersfoort World Jazz Festival maakt line-up bekend: Typhoon dit jaar National Artist in Residence

30 mei 2023 om 13:12 Muziek

AMERSFOORT De line-up voor het Amersfoort World Jazz Festival is bekend. Deze zomer wordt een veelzijdige en dynamische editie met concerten van bekende namen, maar ook veel nieuwe gezichten. Het festival vindt plaats van dinsdag 15 tot en met zondag 20 augustus en heeft verschillende binnen- en buitenpodia verspreid door de historische binnenstad van Amersfoort.

Op het podium aan het Lieve Vrouwekerkhof staat dit jaar een dynamische keur aan topmusici, waaronder de CaboCubaJazz band onder leiding van Nils Fischer, Steven Brezet’s Latin Project, Izaline Calister, BvR Flamenco Big Band, Mozes Rosenberg Trio ft. Paulus Schäfer, Francesco Buzzurro, Peter Beets & The New Jazz Orchestra en Eric Vloeimans en Jörg Brinkmann. International Artist in Residence Jef Neve presenteert exclusief voor festivalgangers zijn gloednieuwe album That Old Feeling. Elke avond staat in het teken van een bijzonder thema of initiatief.

ACTUELE THEMA’S Nederlandse rapper en artiest Glenn de Randamie, alias Typhoon, is tijdens de 44e editie van het Amersfoort World Jazz Festival National Artist in Residence. In verschillende ontmoetingen vertaalt Typhoon zijn energieke en meeslepende muziek naar een breed publiek en gaat in op veelbewogen en actuele thema’s. Tijdens de Indoor Veranda Sessies in Theater De Lieve Vrouw presenteert Typhoon talent van eigen bodem. Dit zijn akoestische sessies geïnspireerd op de Amerikaanse traditie, waarin musici in kleine formaties in en om de veranda’s muziek maken.

In de Inspirational Sessies voert Typhoon bekend en nieuw materiaal uit waarin de rapper zijn ziel en zaligheid blootlegt. Er wordt onder meer stilgestaan bij 150 jaar afschaffing van de slavernij en de zoektocht naar culturele en muzikale tradities die hieruit zijn geboren in een intieme setting.

Op vrijdag 18 augustus presenteren Typhoon en Amersfoort World Jazz Festival Homecoming: een concert waarin jazz, hiphop en spoken-word elkaar afwisselen en versterken. Samen met een tal van gastmusici neemt Typhoon ons mee op een muzikale zoektocht naar de wortels van jazz in al haar vormen en functies. Dit concert vindt plaats op het Lieve Vrouwekerkhof.

NEDERLANDSE BODEM Op de planken van Observant en de Mannenzaal presenteren acts van Nederlandse bodem hun nieuwe werk. Onder hen gevestigde namen als Artvark ft. Claron McFadden, Susanne Alt & Band, Paul van Kessel en Jan van Duikeren’s JVD4 ft. John Engels, maar ook vertegenwoordigers van de nieuwe generatie jazzmusici als JAÏNDA, Sanne Sanne, Greener Grass, ChaChaChalina en Dawn Patrol. In Jazzclub Miles spelen dit jaar aanstormende jazztalenten in het kader van de Next Step hun nieuwste muziek, onder wie Ernesto Montenegro, Marit van der Lei, Gijs Idema en Anna Serierse. Deze concerten vinden plaats in Observant, de Mannenzaal, de Sint Aegtenkapel en Jazzclub Miles.

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 augustus vindt het International Jazz Laureate Festival plaats, het programma waar getalenteerde laureaten van internationale festivals hun festival vertegenwoordigen. Komende editie zijn er twaalf slots beschikbaar voor partners van het World Jazz Network. Endorsed Exceptional Talent van Amersfoort World Jazz Festival 2023 is Siu Tin Chi.

BETAALDE EN GRATIS CONCERTEN De kaartverkoop start op zaterdag 3 juni om 10 uur. Nieuwsbrieflezers krijgen de mogelijkheid om op donderdag 1 juni al een ticket aan te schaffen. Het festival programmeert zowel betaalde als gratis concerten, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Kaarten voor losse concerten variëren tussen 7,50 en 20 euro en bieden gegarandeerd een zitplek. Met een dagkaart van 20 euro kun je naar alle locaties. Ook is het mogelijk om voor 85 euro een passe-partout voor het gehele festival te kopen. Tickets voor de concerten van Typhoon zijn apart beschikbaar en kosten 15 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie