PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amersfoort

Capella Amersfoort brengt Engelse koormuziek; ‘Engeland kent een grote koortraditie’

Muziek
Foto: Rianne Groen
zo 31 mrt, 07:47
Capella Amersfoort geeft in de St. Franciscus Xaveriuskerk een staalkaart van Engelse koormuziek met als titel Britannica.
Capella Amersfoort geeft in de St. Franciscus Xaveriuskerk een staalkaart van Engelse koormuziek met als titel Britannica.
AMERSFOORT

Capella Amersfoort geeft op zaterdag 6 april onder leiding van Anthony Scheffer in de St. Franciscus Xaveriuskerk een staalkaart van Engelse koormuziek met als titel Britannica. ,,De titel verwijst naar een musicologische uitgave waarin het erfgoed van Engelse muziek is opgenomen”, legt dirigent Anthony Scheffer uit. Zelf is hij een groot liefhebber van Engelse componisten als William Byrd en Thomas Tallis. ,,Ik heb veel ervaring met deze muziek. Toen ik zeventien was maakte ik kennis met hun prachtige renaissance missen, ik voerde ze toen uit tijdens de mis met het kamerkoor van de katholieke kerk. De oorspronkelijke Engelse koormuziek kennen we van musici van de Chapel Royal, denk aan Tomkins, Purcell en Blow. Ook Handel mag niet ontbreken. Maar welke componisten kunnen we nog meer uitlichten?”  

door Peter Bruinsma

,,Engeland kent een grote koortraditie. Kijk maar naar de koorscholen, de evensongs en Christmas Carols die ook nu nog levendig deel uitmaken van de Engelse cultuur”, vervolgt Anthony Scheffer. ,,In de twintigste eeuw zien we een revival van die traditie. Rond 1900 leek het erop dat de voorkeur van het publiek in Groot-Britann..

Peter Bruinsma
Deel dit artikel via:
advertentie