Teammanager Tjeerdtje van Gastel in het midden.
Teammanager Tjeerdtje van Gastel in het midden.

Amersfoortse Tjeerdtje van Gastel met solarboat naar Portugal

1 juni 2021 om 19:42 Mensen

AMERSFOORT Komende week zal het Studententeam Solar Boat Twente met zijn pas onthulde ‘Echo’ afreizen naar het Water World Forum in Alqueva, Monsaraz, Portugal. Hier zal van 3 tot 6 juni het grootste stuwmeer van West Europa worden omgetoverd tot het strijdtoneel van de eerste zonnebootrace van het seizoen. 

,,Wij zijn een studententeam van dertien personen van de Universiteit Twente. Het bouwen van een zonneboot is voor ons een middel om de maritieme sector te laten zien dat duurzaam, alternatief vervoer over het water mogelijk is”, legt de Amersfoortse teammanager Tjeerdtje van Gastel uit.

,,Zelf ben ik opgegroeid in Amersfoort. Na mijn middelbare school tijd op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt ben ik Technische Geneeskunde gaan studeren in Enschede. Hoewel ik deze studie erg leuk vind, was ik toe aan een nieuwe uitdaging: innoveren met studenten met allerlei verschillende studieachtergronden in een team dat naar een duurzamere toekomst streeft. Ik wil de bewoners van Amersfoort laten zien wat voor een gave ontwikkelingen er plaatsvinden.”

,,Met deze race krijgen we de kans om ons alvast een keer te meten met de competitie voor de officieuze wereldkampioenschappen een maand later in Monaco”, aldus de Amersfoortse teammanager Tjeerdtje van Gastel. ,,Daarnaast sluit het evenement goed aan bij onze missie en is het een prachtig podium voor het delen van ons verhaal over verduurzaming en innovatie in de maritieme- en transportsector.” Nadat de Nederlandse zonneboot competitie eerder was opgeschort kan het team nu eindelijk de eerste races varen. 

SCHOON DRINKWATER Het Water World Forum, waar deze race onderdeel van uitmaakt, heeft als doel bewustzijn te creëren dat schoon (drink)water niet vanzelfsprekend is. Problemen als droogte, toegang tot watervoorzieningen en plasticvervuiling staan hier centraal. 

Het afreizen naar Portugal vereist een strakke organisatie. Na een laatste succesvolle test op het Twentekanaal afgelopen maandag is de Twentse zonneboot goed ingepakt en samen met de boten van twee andere Nederlandse teams ingeladen voor transport naar Portugal. Maar belangrijker nog is het strikte coronaprotocol. ,,We houden de situatie in Portugal nauwlettend in de gaten. Daarnaast nemen wij en de organisatie allerlei maatregelen om een corona-uitbraak te voorkomen”, zegt Van Gastel.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie