Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Amersfoorts Eerbewijs voor Gerth van Drie voor heldendaad in 1944

19 november 2020 om 20:00 Mensen

AMERSFOORT De heer Gerth van Drie (1929) heeft donderdag een Eerbewijs van de gemeente Amersfoort ontvangen uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Hij ontving de gemeentelijke waardering als erkenning voor een bijzondere daad van moed begin oktober 1944 in het belang van de Amersfoortse Gerrie de Jong en haar familie. De uitreiking vond in besloten kring plaats op het huisadres van de heer Van Drie.

Met het Eerbewijs van de gemeente Amersfoort krijgt de heer Van Drie na 75 jaar erkenning voor zijn dappere optreden in de begindagen van oktober 1944. Toen vond er een grootschalige razzia plaats door de bezetter in het Soesterkwartier. De heer Van Drie woonde met zijn ouders, zus en broer in de Leliestraat en maakte de razzia van dichtbij mee.

WAARDERING Burgemeester Lucas Bolsius: ,,De heer Van Drie heeft een heldendaad verricht die veel indruk heeft gemaakt. Zo een ingrijpende gebeurtenis op jonge leeftijd werkt door in de rest van je leven en laat je nooit meer los. De eerste jaren na de oorlog stonden in het teken van de wederopbouw, er werd nog niet veel gesproken over wat er in de oorlogsjaren is gebeurd. Dit jaar vieren wij 75 jaar vrijheid en er worden steeds meer verhalen en gebeurtenissen verteld zoals die van de heer Van Drie. Ook al is het 75 jaar later, ik vind het belangrijk mijn waardering uit te spreken voor het goede wat de heer Van Drie in de oorlog heeft gedaan.”

WAARSCHUWING Op een bewuste oktoberdag zag de heer Van Drie zijn oudere buurmeisje, Gerrie de Jong verkleed als verpleegster, de straat in fietsen, om nog wat uit (het verlaten) huis op te halen. Mogelijk was het iets voor de verzetsgroep Westerkerk, waarvoor zij, haar vader en broer actief waren. De heer Van Drie heeft haar toen, met gevaar voor zijn eigen leven, direct gewaarschuwd door haar weg te sturen, terwijl het in de straat wemelde van Duitse soldaten. Zo heeft hij de levens van Gerrie, haar familie en de verzetsgroep gered en heeft hij het oprollen van de verzetsgroep voorkomen. Ten tijde van de gebeurtenissen zat de familie van Gerrie de Jong ondergedoken in Spakenburg. Hun huis in de Leliestraat werd door de bezetter verwoest.

De getuigenis wordt bevestigd door Mengsje de Rijken-de Jong (1935), een jonger zusje van (de vijf jaar terug gestorven) Gerrie.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie