Pride Amersfoort 2022
Pride Amersfoort 2022 Rinus van Denderen

Zichtbaarheid voor ‘regenboogouderen’ op 11 oktober in ICOONtheater Amersfoort

Maatschappelijk

AMERSFOORT In ICOONTHEATER Amersfoort vindt op dinsdag 11 oktober een informatief en interactief symposium plaats waar ‘regenboogouderen’ uit Midden Nederland centraal staan. Kernvraag is: Hoe creëer je een veilige omgeving waarin LHBTI-senioren zichzelf kunnen zijn en op een respectvolle manier oud kunnen worden? 

Het ‘LATER’ symposium richt zich op professionals uit de regio die met ouderen werken en laat hen kennismaken met deze vaak onzichtbare groep. Zijn wie je bent en leven zoals je wilt is helaas nog niet voor alle ouderen vanzelfsprekend. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s) krijgen op latere leeftijd nog te vaak te maken met afwijzing, homofoob gedrag, discriminatie en onwetendheid. Met het symposium ‘LATER’ zet een speciaal opgerichte projectgroep in regio Amersfoort zich in voor meer zichtbaarheid en een beter toekomstperspectief voor deze ouderen.

PROGRAMMA Het programma begint om 13:30 uur met een plenair gedeelte dat wordt geopend door wethouder Micheline Paffen-Zeenni uit Amersfoort. Daarna zal Aad Koster, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn, spreken over Persoonsgerichte Zorg. Ook zijn videoportretten van LHBTI-ouderen uit de regio te zien en worden de deelnemers aan het  symposium via een quiz getest op hun kennis over LHBTI-onderwerpen. Vervolgens kiezen deelnemers uit een vijftal workshops: ‘LHBTI-vriendelijke zorg & de Roze Loper’, ‘Transgender Ouderen’, ‘Diversiteit & Culturele Achtergrond’, ‘Roze Buddyzorg & Het Roze Stadsdorp’ en ‘Chosen Family’. Hiermee krijgen zij handvatten aangereikt om diversiteit en inclusie verder in te bedden in hun dagelijkse werkzaamheden en organisatie. Het laatste deel van het programma bestaat uit onder meer een paneldiscussie en een optreden van muzikaal duo Kees & Ingeborg. Het geheel wordt gepresenteerd door DJ en talkshow host Han Bosman. Tijdens de gehele middag is in de centrale hal de foto-expositie ‘LATER’ te zien met portretten van LHBTI-ouderen uit heel Nederland, gemaakt door fotograaf Gabi van den Broek.

GEZICHT ,,Met dit symposium en de activiteiten eromheen willen we regenboogouderen een gezicht geven”, vertelt Gon Teunissen, Roze 50+ ambassadeur Midden Nederland en lid van de projectgroep. ,,Teveel LHBTI-ouderen voelen zich genoodzaakt om op latere leeftijd terug de kast in te gaan, met name wanneer ze meer afhankelijk worden van zorg. Dat zou anno 2022 in Nederland niet meer mogen voorkomen.” Om de aandacht voor regenboogouderen ook na het symposium te waarborgen, presenteert de projectgroep tijdens het symposium een ‘toolkit’ met vervolgactiviteiten.

LANDELIJK Het symposium in Amersfoort is onderdeel van het landelijke project ‘LATER’, een initiatief van Sebastiaan Kes van Stichting Human Focus en Wouter Snip van Stichting JURA film, theater & debat. In maart vond het eerste LATER symposium plaats in Emmen en inmiddels zijn ook in de regio’s Zwolle, Leiden, Haaglanden, Twente/Achterhoek en Deventer projectgroepen actief. Overal wordt samengewerkt met lokale partners en sponsors. In regio Amersfoort wordt het project financieel ondersteund door Gemeente Amersfoort, Gemeente Leusden, Provincie Utrecht, Roze 50+ en het VSB Fonds.

 Meer informatie over het project, het symposium, de sprekers en de workshops is te vinden op www.laterproject.nl.

advertentie
advertentie