Open dag op Zorgerf Buiten-Land: ‘Mensen met dementie moeten zoveel mogelijk in beweging blijven’

24 jun, 11:10 Maatschappelijk
Marit Bos
Een bezoeker voert de paarden.
Een bezoeker voert de paarden.

AMERSFOORT Verstopt in het weidse landschap van Nijkerk, net achter Vathorst, bevindt zich Zorgerf Buiten-Land. Een dagbesteding bedoeld voor mensen met dementie. Bezoekers, zoals gasten genoemd worden, komen hier om dieren te voeren, de was te doen en een leuk dagje uit te hebben. Carola Overkamp-Hagen werkt al acht jaar op dit erf. ,,Er is over alles nagedacht. Van de benamingen van de planten tot de activiteiten aan toe.”

Met een stap uit de voordeur bevindt Overkamp zich al op het terrein. Zij woont namelijk in een huisje op het zorgerf. Eerder was het huisje van de eigenaren René en Yvonne van der Leest. Het echtpaar besloot dertien jaar geleden dat ze meer wilden doen met de ruimte. Ze woonden in de weidse polder van Arkemheen polder in Nijkerk en wilden het graag aanbieden aan meer mensen. Daarom begonnen ze met dagbehandelingen. Het doel was om geen typische zorginstelling te zijn, maar een plek te realiseren waar ouderen met dementie graag willen zijn. Volgens Overkamp is dat gelukt: ,,We bieden de bezoekers veel structuur aan. Elke ochtend beginnen we met een kopje koffie en daarna mogen de bezoekers klusjes doen.” Tegenwoordig woont het ..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.