Afbeelding
Maarten Eykman

Een smakelijke Bevrijdingsdag door door Bordje Vrijheid

6 mei 2021 om 07:10 Maatschappelijk

AMERSFOORT ‘De vrijheid vieren ten tijde van corona bood nieuwe mogelijkheden’, zo keek Stichting de Bühne tegen Bevrijdingsdag aan. In samenwerking met projectgroep 75 jaar vrijheid werd het initiatief opgezet en serveerden Amersfoorters een diner voor een onbekende wijkgenoot. Om even contact te maken met een ander, met een laagdrempelig en vooral gezellig gebaar. 

Vele Amersfoorters meldden zich aan voor dit nieuwe Bevrijdingsdag initiatief en gingen tijdens een ontspannen maaltijd het gesprek aan over vrijheid. Een deelnemer zei: ,,Tijdens deze coronapandemi-19 is mijn dag zo voorspelbaar. Ik voelde mij opgesloten en ik heb behoefte aan nieuwe contacten. Dat kreeg ik vanavond en het gaf me weer een frisse blik richting de wereld en ik voelde me daadwerkelijk vrij.” 

Ook burgemeester Lucas Bolsius liet zijn kookkunsten zien en bereidde een heerlijke maaltijd voor Zaher en Rana, die zes jaar geleden moesten vluchten voor de oorlog in Syrië. Om vrijheid te krijgen hebben Zaher en Rana een hoop moeten opgeven. Nu voelen ze de vrijheid wanneer ze hun kinderen ‘s nachts zonder zorgen zien dromen.

Bordje Vrijheid vond dit jaar voor het eerst plaats. De organisatie hoopt met het initiatief een jaarlijkse traditie in gang te zetten ter viering van Bevrijdingsdag. Want deze eerste editie smaakt naar meer. Bordje Vrijheid was dit jaar onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. Op vrijdag en zondag vinden nog twee onderdelen van het programma plaats. Vrijdag 7 mei Het geluid van Vrijheid - meer dan een concert en zondag 9 mei een herdenking op het Sovjet Ereveld.

Bordje Vrijheid is een initiatief van Stichting de Bühne in samenwerking met projectgroep 75 jaar vrijheid. Stichting de Bühne is landelijk actief met de evenementen Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie