Afbeelding
Jeugdfonds Sport & Cultuur

‘Meer mensen in armoede, maar elk kind kan meedoen aan sport en cultuur’

29 maart 2021 om 19:50 Maatschappelijk

AMERSFOORT Alle kinderen kunnen meedoen aan sport en cultuur. Geldzorgen hoeven geen drempel te zijn voor ouders. Dat is de insteek van de nieuwe campagne ‘Elk Kind Kan!’ van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur verwacht dat de coronacrisis leidt tot een toename van het aantal kinderen in de klas in de provincie Utrecht dat opgroeit in armoede. Het fonds baseert die verwachting onder meer op berekeningen van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat voorspelt dat het aantal mensen in armoede in Nederland na de coronacrisis met 28 procent toeneemt. ,,Dat betekent dat ook steeds meer ouders het lidmaatschap van de sportclubs en cultuurlessen van hun kinderen niet meer kunnen betalen. En dat terwijl kinderen die thuis te maken hebben met financiële stress juist nu zoveel baat hebben bij een uitlaatklep”, zegt Jolanda Kamphuis, coördinator Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur wil ervoor zorgen dat ook deze kinderen mee kunnen blijven doen aan sport en cultuur in de provincie Utrecht. In de maandag gelanceerde campagne ‘Elk Kind Kan!’ wil het fonds leerkrachten, gymdocenten en andere medewerkers in het basisonderwijs bewustmaken van de hulp die het fonds kan bieden. ,,De campagne maakt duidelijk dat alle kinderen mee kunnen doen met sport en cultuur. Geldzorgen hoeven geen drempel te zijn voor ouders.”

Geldzorgen hoeven geen drempel te zijn voor ouders

Kamphuis: ,,Het belang van samen voetballen, turnen, dansen of muziek maken voor kinderen is het afgelopen jaar tijdens de coronacrisis extra duidelijk geworden. Toch schiet dit er door de maatregelen sneller bij in. Uit recente cijfers van NOC*NSF blijkt dat 67 procent van de kinderen minder sport en beweegt sinds de invoering van de tweede lockdown. Gelukkig zijn buitensporten zoals voetbal, hockey en atletiek mogelijk en sinds kort mogen kinderen weer naar zwemles. Maar ook nu er weer wat meer mag en kan, is sport en cultuur niet voor ieder kind een gegeven.” 

Dat mag én hoeft niet zo te zijn, vindt het Jeugdfonds Sport & Cultuur. In de nieuwe campagne, gericht op medewerkers in het basisonderwijs, laat het fonds weten dat zij voor kwetsbare kinderen klaarstaat. Ook in provincie Utrecht. ,,Het Jeugdfonds Sport & Cultuur biedt advies, ondersteuning en tools aan leerkrachten om armoede bij kinderen in de klas te herkennen en zo makkelijk mogelijk een aanvraag te doen voor sport- of cultuurdeelname”, legt Kamphuis uit.

Leraren kunnen het verschil maken in het leven van deze kwetsbare kinderen

,,Aan de buitenkant is niet altijd te zien of kinderen in armoede leven. Kinderen die het thuis niet gemakkelijk hebben door stress of financiële zorgen moeten we tijdig signaleren. Daarom zijn leraren zo’n belangrijke schakel. Zij kunnen het verschil maken in het leven van deze kwetsbare kinderen. Juist in deze tijd is bewegen natuurlijk extra belangrijk. En ook de sociale effecten die sport & cultuur op kinderen brengen zijn groot.”

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur doet met de campagne ‘Elk Kind Kan!’ een beroep op medewerkers in het basisonderwijs: van leerkrachten tot intern begeleiders en gymdocenten. Een belangrijke groep voor het fonds, want zij kunnen als betrokken professional een aanvraag indienen voor een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Het fonds betaalt dan de contributie of het lesgeld voor sport en cultuur, zodat elk kind mee kan doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie