Statushouders krijgen taalles (Archieffoto BDU Media).
Statushouders krijgen taalles (Archieffoto BDU Media). Harry Schipper

‘Amersfoort neemt voorschot op nieuwe wet inburgering’

3 maart 2021 om 12:45 Maatschappelijk

AMERSFOORT Begeleiding bij inburgering wordt in Amersfoort vanaf 1 juli verbreed: Amersfoortse inburgeraars leren zo snel mogelijk de Nederlandse taal, combineren dit met werk of studie, worden wegwijs gemaakt in onze stad en ontmoeten stadsgenoten. 

Inburgeraars doorlopen vanaf het eerste moment een programma waarin niet alleen aandacht is voor taal, maar ook voor andere aspecten waar iemand mee te maken krijgt als hij zich hier vestigt. ,,Amersfoort is een van de eerste gemeenten met zo’n brede aanpak en neemt daarmee een voorschot op de nieuwe wet Inburgering die naar verwachting op 1 januari 2022 in gaat”, meldt de gemeente in een persbericht.

Cees van Eijk, wethouder diversiteit: ,,Amersfoort vindt het belangrijk inburgeraars goed op weg te helpen in onze samenleving. Ervoor zorgen dat een inburgeraar meedoet in onze stad, ontwikkelkansen krijgt en zich hier thuis voelt. En daar zetten we al jaren op in met vrijwilligers en partners in de stad. Met deze vernieuwde aanpak gaat inburgeren sneller en beter. Dat de Amersfoortse inburgeraars daar dit jaar al van kunnen profiteren, vind ik een goede ontwikkeling.”

TWEE ROUTES De vernieuwde Amersfoortse inburgeringsaanpak bestaat uit twee hoofdroutes: de standaard integratieroute en een jongerenroute voor inburgeraars tot 28 jaar. De standaard integratieroute besteedt aandacht aan het leggen van een basis voor het leven in onze stad. Inclusief (vrijwilligers)werk, taal, welzijn en gezondheid en het opbouwen van een sociaal netwerk. Zo leert de inburgeraar meer over bijvoorbeeld vervoer, wonen, financiële huishouding, het onderwijssysteem en verenigingsleven.
Inburgeraars in de jongerenroute volgen intensievere taallessen en vakken als rekenen en studievaardigheden om door te kunnen stromen in het vervolgonderwijs. Zij worden begeleid richting zelfstandigheid en krijgen extra ondersteuning zodat ze dezelfde toekomstkansen hebben als anderen.

NIEUWE WET Met de nieuwe Wet Inburgering moeten gemeenten meer regie op het inburgeringsproces krijgen. De gemeente biedt begeleiding en er is meer ruimte voor maatwerk. Het doel van de nieuwe wet is dat inburgeraars zo snel mogelijk meedoen in Nederland, het liefst via betaald werk. Er worden hogere eisen gesteld aan het te behalen taalniveau. De wet is op 2 juli 2020 door de Tweede Kamer aangenomen. Het streven is de wet in te voeren op 1 januari 2022.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie