Afbeelding
Bart Belterman/BDU Media

‘Ook in Amersfoort wordt gediscrimineerd op de huurwoningmarkt’

20 januari 2021 om 17:26 Maatschappelijk

AMERSFOORT Uit een eerste verkenning is duidelijk geworden dat er ook in Amersfoort wordt gediscrimineerd op de huurwoningmarkt. Dat is de conclusie die wordt getrokken door verantwoordelijk wethouder Tigelaar. Hij zegt hierbij dat er acties worden uitgevoerd om dit in de toekomst te voorkomen.

door Jeroen van der Veer

Bij het verhuren van woningen wordt onderscheid gemaakt, schrijft hij in een brief aan de raad. ,,Uit gesprekken in de verkenning blijkt dat de meerderheid van de makelaars / bemiddelaars en branch-organisaties aangeeft dat er daadwerkelijk gediscrimineerd wordt”, staat er te lezen. 

De meerderheid van de respondenten geeft aan enkel onderscheid te maken op basis van criteria die wettelijk toegestaan zijn. Dit valt niet onder discriminatie en gaat bijvoorbeeld over inkomstengegevens, huishoudensgrootte en leeftijd. Wat echter ook voor is gekomen, is dat er gevallen bekend zijn waarin personen bewust of onbewust anders worden behandeld of worden uitgesloten op basis van persoonlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld etnische achtergronden. 

,,Discriminatie, op welke manier dan ook, wordt in Amersfoort niet getolereerd”, duidt Tigelaar in de brief. ,,We willen dat Amersfoort een inclusieve stad is. Elkaar kennen en ontmoeten levert een belangrijke bijdrage in het tegengaan van vooroordelen. Een gemengde wijk, waar rijk en arm en mensen met diverse achtergronden door elkaar wonen, kan bijdragen aan die ontmoeting. In gezamenlijkheid met makelaars/bemiddelaars en brancheorganisaties werken wij aan maatregelen om discriminatie op de private huurwoningmarkt te verminderen.”

Op 2 maart van dit jaar wordt het concept van de anti-discriminatie agenda besproken in De Ronde, ter voorbereiding op Het Besluit op 23 maart. De gemeente wil er dan ook alles aan doen dit probleem te tackelen en heeft aangekondigd er werk van te maken. Daarnaast worden de komende tijd mystery guests ingezet door de gemeente, waarbij het doel is om te kijken of de maatregelen tot verbetering gaan leiden.         

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie