Marieke van der Zeijden en Yvonne Kok geven aangeboden planten een nieuwe plek.
Marieke van der Zeijden en Yvonne Kok geven aangeboden planten een nieuwe plek. Bakfietsproject Tuin

‘Struikrovers’ in Amersfoort Zuid helpen bewoners met kleine beurs

16 oktober 2020 om 07:30 Maatschappelijk

AMERSFOORT In Amersfoort Zuid wordt met het bakfietsproject Tuin hulp geboden aan mensen met een kleine beurs of aan mensen waarbij het tuinieren door verschillende omstandigheden niet (meer) lukt. Hulp bieden aan, en in contact zijn met wijkgenoten wordt zo gecombineerd met praktische hulp bij het opknappen en groener maken van tuinen.

Bakfietsproject Tuin is een samenwerking tussen Wijkhuis de Driehoek en Steenbreek Amersfoort en draait sinds ruim een jaar. ,,We zijn gestart met twee vrijwilligers en ondertussen zijn dit er ongeveer twaalf”, vertelt Marieke van der Zeijden. ,,Dat vergt redelijk wat coördinatie en regelwerk zoals tuinen zoeken (hulp vragen is lastig voor mensen), plantjes ophalen, plannen.”

STRUIKROVEN ,,Gelukkig had Yvonne Kok in deze bizarre tijd ook zin om mee te doen. Samen gaan we voor een groenere wijk en daarom gaan we regelmatig, in overleg, ‘struikroven’ bij mensen die planten over hebben”, zegt Van der Zeijden.

Met behulp van een subsidie van Indebuurt033 en de gemeente Amersfoort kon het project opgestart worden en werden een bakfiets en tuingereedschap aangeschaft. Daarnaast is het dankzij een bijdrage van Parochiële CaritasInstelling (PCI) van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort mogelijk om aarde, bodemverbeteraar of ander benodigd materiaal aan te schaffen. ,,De tweedehandsplanten hebben wel wat extra zorg nodig.”

We willen minder draagkrachtige mensen met een tuin ook betrekken bij klimaatadaptatie en vergroening

STEENBREEK ,,Ik ben beroepshalve betrokken bij Steenbreek Amersfoort. In het netwerk Steenbreek Amersfoort zijn tuinontwerpers en hoveniers betrokken. We werkten voor en met mensen die prima zelf maatregelen konden betalen. We willen minder draagkrachtige mensen met een tuin ook betrekken bij klimaatadaptatie en vergroening. Zo is ook tuinontwerper Anneke Beemer lid van dit netwerk. Anneke is al een paar keer de link geweest tussen tuineigenaar en het project. Ook zij en haar klanten zijn blij als plantjes een tweede leven krijgen”, vertelt Van der Zeijden.

HART VOOR GROEN Marieke en Yvonne ontmoeten tijdens het project mensen waarbij het tuinieren door verschillende omstandigheden niet (meer) lukt. In veel gevallen speelt de leeftijd parten.

,,Zo ontmoetten we al enkele ouderen met een hart voor groen, maar tot hun verdriet lukt het niet meer om hun tuin bij te houden. De reacties zijn hartverwarmend. Mensen zijn zo blij als hun tuin er weer netjes uitziet.”

TWEEDEHANDS PLANTEN Als Marieke en Yvonne en het team van vrijwilligers gaan struinen in de tuinen, dan zien zij vaak een tuin vol met onkruid en veel droge, arme grond. Nadat alles is weggehaald is het vaak een kale vlakte. Om dat weer groen te laten worden, worden de overtollige planten van wijk- en stadsgenoten gebruikt. ,,Een tuinliefhebber wil liever geen planten weggooien, dus daar maken wij dankbaar gebruik van.”

WEINIG TEGELS ,,De reacties zijn hartverwarmend en sommige situaties raken mij echt. Het is zo fijn om dit voor wijkgenoten te doen. Het is dubbel zo mooi, want we redden planten, we laten een mooie tuin achter, dragen bij aan beter klimaat en we maken de mensen blij. Hoe mooi kun je het hebben! Mijn wens is dat iedereen in Amersfoort een groene tuin heeft met weinig tegels en dat er altijd hulp is voor mensen die het nodig hebben”, besluit Van der Zeijden. Op dit moment is het project alleen in Amersfoort Zuid actief, maar door de vele positieve reacties hopen ze dat het initiatief ook zal uitbreiden naar de rest van de stad.

Neem voor meer informatie over bakfietsproject Tuin contact op via e-mailadres: samen@samengroen033.nl. Kijk voor meer informatie over de voordelen van een groene tuin op: www.amersfoortrainproof.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie